Kako povezati telefon i tv

Postoji nekoliko načina kako povezati telefon i tv. Način koji ćete korisiti uglavnom zavisi od toga koji tip televizora imate i koji telefon imate naravno.

Kako bežično povezati telefon i kompjuter

Kako povezati telefon i tv?

Krenućemo od najakšeg do najkomplikovanijeg načina:

Kako povezati telefon sa pametnim televizorom?

Pametni televizori imaju svoju mrežnu karticu, bilo LAN ili WiFi, putem koje pristupaju internetu. To znači da su vlasnici pametnih televizora pošteđeni težih podešavanja, razvlačenja kablova i slično.

Sve što treba da uradite je da na u notifikacionom panelu mobitela izaberete opciju “screencast, screen mirroring, dijeljenje ekrana, podijeli ekran” ili slično. U slučaju da nemate neki od novijih Android operativnih sistema, to dugme se neće pojaviti u notifikacionom panelu već ga treba potražiti unutar aplikacije koje podržavaju dijeljenje sadržaja na druge uređaje. Te aplikacije su obično YouTube, Google Play Music, Tune In Radio, Popcorn Time, itd. Uglavnom, na Google play prodavnici ih možete pronaći u Chromecast kategoriji i ima ih u velikom broju.

Kada telefon pronađe vaš TV, trebate potvrditi sinhronizaciju. Sljedeći korak je da pronađete sadržaj koji želite da pustite direktno na TV i da dodirnete na malu “kockica” ikonicu sa “tri crtice” kao na slici ispod.kako-povezati-telefon-i-tvPrimjera radi, kada dijelite sadržaj preko YouTube aplikacije, telefon će direktno “preseliti” cijeli posao na TV tako da vi kasnije nesmetano možete koristiti neke druge aplikacije. Naravno, uvijek će vam na raspolaganju biti dostupne opcije za zaustavljanje videa, prelazak na sljedeći ili prethodni video. Isti slučaj je sa ostalim sličnim aplikacijama koje podržavaju dijeljenje sadržaja na druge uređaje.

No, u slučaju da zaželite da podijelite cijeli ekran telefona i ono što radite na njemu kako bi na velikom ekranu TV-a uživali u tome, onda bi trebalo da se poigrate sa nekadašnjom “Chromecast” aplikacijom koja je nedavno promijenila dizajn i naravno naziv u “Home”.

kako-povezati-telefon-i-tv-3Google Chromecast aplikacija je dobila nov izgled i naziv u namjeri da se objedine sve usluge Chromecast uređaja i novog Google Home uređaja. Na ovaj način će se korisnici podstaći da naprave mali sistem povezanih uređaja sa Google Home asistentom i Home aplikacijom u centru.

Kako povezati telefon sa televizorom koji nije smart?

“Djelimično pametni” televizori su oni koji dolaze sa nekim svojim veoma ograničenim operativnim sistemom. U tim situacijama sve zavisi od okolnosti. Obično ti televizori zahtijevaju dodatne WiFi module tj. antenice, pa nemaju dobro prilagođen softver za sinhronizaciju sa telefonima.

Ako je ulaganje već neophodno, treba kupiti Google-ov Chromecast ili možda Miracast/Airplay uređaj. Potrebno da vaš TV ima HDMI i USB konektor i to je sve. Preporuka bi bila neki Chromecast, po mogućstvu posljednja generacija. Nešto jeftinije opcija je EZCast TV Dongle Dual Band 5GHz koji košta oko 33$. Kada to sebi obezbijedite, spremni ste za povezivanje. Evo procedure:

1. Prvo povežite svoj Chromecast/Miracast/Airplay uređaj sa TV-om.

2. Potom postavite svoj (recimo Chromecast) uređaj prateći instrukcije na TV-u. Taj proces ustvari podrazumijeva povezivanje Chromecast-a na internet putem WiFi-a koji koristite u svom domu.

3. Pronađite sadržaj koji želite da podijelite na TV i izaberite “screencast” opciju u notifikacionom panelu telefona.

To je to! Uspješno ste “opametili” svoj nedovoljno pametni TV. Dijeljenje sadržaja ili uopšte ekrana telefona se vrši kao kod pametnih televizora. Dakle, pogledajte prvi dio ovog teksta.

Kako povezati telefon sa televizorom starijeg tipa?

Tu je situacija komplikovana zbog konektora jer stariji televizori nemaju HDMI. Ukoliko baš želite da svoj telefon povežete sa ovakvim tipom televizora, računajte na to da ćete uložiti malo veću sumu novca kako biste uspjeli u tome. Evo šta vam je potrebno:

1. Prvo treba da kupite mali konverter HDMI konektora na AV konektor. Njega možete poručiti sa Aliexpress.com sajtu po cijeni od 12$.

2. Potom treba da kupite Chromecast/Miracast/Airplay uređaj (ranije pomenut).

3. I na kraju je potrebno kupiti neku prenosivu bateriju za punjenje telefona koja će služiti kao napajanje za Crhomecast i konverter. Imajte na umu da je bitno da ta baterija ima dva USB izlaza.

Kada sebi obezbijedite sve to, što vas vjerovatno može koštati do 50€, spremni ste za povezivanje.

1. Povežite svoj Chromecast/Miracast/Airplay uređaj sa HDMI na AV konverterom.

2. Potom konverter povežite pomoću AV kabla sa televizorom.

3. I Chromecast i konverter zahtijevaju napajanje energijom koje se može obezbijediti pomoću eksterne baterije. Znači pomoću USB kabla povežite na eksternu bateriju oba pomenuta uređaja.

4. Prebacite TV na AV izvor i postavite svoj Chromecast uređaj na način koji smo ranije u tekstu pominjali.

Evo kako je jedan YouTube korisnik povezao svoj Amazon Firestick sa starim televizorom upravo pomoću HDMI na AV konvertera.

Kako povezati telefon sa televizorom putem kabla?

Ovo uopšte nije teško i ne postoji nikakva sinhronizacija budući da se slika sa telefona direktno prebacuje na ekran televizora. U zavisnosti od tipa televizora i telefona biće potrebni određeni kablovi.

Za telefone koji imaju mini HDMI konekotre samo je potreban HDMI na MiniHDMI kabal i on se može povezati sa televizorom koji ima HDMI ulaz. Za televizore koji nemaju HDMI ulaz jednostavno obezbijedite konverter koji smo u prethodnom tekstu spominjali.

Za one telefone koji podržavaju HDMI MHL adapter potrebno ga je i obezbijediti. Njega takođe možete poručiti po povoljnim cijenama na Aliexpressu. Kada dođete do MHL adaptera jednostavno ga povežite sa telefonom, a onda povežite MHL adapter i TV pomoću običnog HDMI kabla.kako-povezati-telefon-i-tv-hdmi-mhl

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Kako spojiti laptop na televizor

Najnovije

Popularno

Više savjeta