Kako očuvati vid i zdravlje oka

Organ o kojem se možda i najmanje brine je oko. Iako jedan od najdragocjenijih, vid se često zanemaruje. Tek onda kada se određeni problemi jave, dolazi i misao o tome da je bilo potrebno voditi računa o zdravlju oka i održavanju vida.

Kako očuvati vid i zdravlje oka

Oči su podložne čestim infekcijama, povredama, bolestima koje su nerijetko sastavni dio određene starosne dobi. Iz tog razloga je bitno unaprijed se upoznati sa najčešćim bolestima oka, njihovom procedurom liječenja i brige, a najvažnije o prevenciji i pravilnoj brizi o našem vidu. Najvažnije je pratiti stanje oka, pa se prilikom svakog uviđanja neke smetnje javiti oftalmologu. Pored toga, redovni godišnji pregledi dioptrije i opšteg stanja oka trebalo bi da bude navika koju svako ima već od ranog djetinjstva. Na taj način se mogu preduprediti skoro svi problemi koji se kod oka mogu javiti. A koje su to najčešće bolesti oka?

Konjuktivitis: „Crveno oko“

Konjuktivitis ili kako je još poznatiji kao „crveno oko“, predstavlja bolest oka koja je uzrokovana bakterijskim ili virusnim infekcijama. Kod konjuktivitisa je veoma važno da znate da se radi o prenosivoj infekciji. Tako se ništa što koristi osoba koja ima ovu infekciju ne koristi, od peškira, pa sve do pribora za jelo. Vrlo lako se prenosi, a nešto duže traje liječenje. Liječenje uključuje primjenu antibiotika ili antiviralnih lijekova, ali je u svemu ovome veoma važno obratiti se oftalmologu i nikako se ne liječiti samostalno, bez savjeta ljekara.

Konjuktivitisu su podložni svi, od djece do odraslih i starih. Izaziva crvenilo oka, suzenje, peckanje, otečenost očiju, a uz sve to i konstantno lučenje sluzi zelene boje, poznatije kao „krmelje“. Tokom oporavka treba izbjegavati bilo kakav kontakt sa drugim licima, kako se ne bi prenijela infekcija, uredno koristiti prepisanu terapiju i ispirati oči kako bi se vid „odmaglio“ i kako bi se postizalo trenutno olakšanje stanja. Osim prenosa između ljudi, konjuktivitis se može dobiti i kontaktom sa životinjama, posebno pticama i živinom, pa posebno treba povesti računa u tom pogledu kada su djeca u pitanju.

Katarakta: Zamućenje sočiva

Katarakta je oftalmološko stanje koje karakteriše zamućenje prirodnog sočiva oka, što dovodi do smanjenja vida. Ova progresivna bolest najčešće pogađa starije osobe, ali se može javiti i kod mladih ljudi usljed različitih faktora, kao što su genetski faktori, povrede ili kao pridružena bolest stanjima kao što je dijabetes. Simptomi katarakte uključuju zamagljen vid, osjećaj kao da se gleda kroz mutno i zaprljano staklo, poteškoće prilikom noćnog vida, a ujedno nastaje i povećana osjetljivost na svjetlost. Najčešći i najdjelotvorniji način liječenja jeste operacija katarakte.

Tokom  hirurške intervencije zamućena sočiva se uklanjaju i zamjenjuju vještačkim sočivom. Ova operacija često ima visok uspjeh i može značajno da utiče na poboljšanje vida i zdravlje oka. Bitno je pronaći sigurnu očnu kliniku i stručnjake koji se time bave. Može se obaviti operacija katarakte u Bosni, Srbiji, svuda gdje postoji očna klinika koja nudi ovu zdravstvenu uslugu.

Bitno je znati da se ne radi o komplikovanoj intervenciji koja zahtjeva odlazak u daleke zemlje kako bi se dobili potrebni rezultati. Operacija katarakte u Bosni istovjetna je onima u drugim zemljama, pa je bitno isključivo pronaći oftalmologa koji je stručan u svojoj oblasti i koji će imati potreban pristup u toku liječenja.

Veoma je važno, pored svega ovoga, redovno odlaziti oftalmologu radi praćenja zdravlja očiju i rane dijagnoze katarakte. Otkrivena na početku brzo se liječi i postižu se najbolji rezultati, a ujedno postoje i određeni preventivni metodi, kao što je nošenje sunčanih naočara, kontrola faktora rizika kao što je dijabetes, te uopšteno održavanje zdravlja očiju.

Glaukom: Tihi ubica vida

Glaukom je grupa bolesti koje uzrokuju oštećenje optičkog nerva, obično povezano sa povišenim intraokularnim, tj. očnim pritiskom. Ovo oštećenje može dovesti do gubitka vida, a glaukom često nazivaju i „tihim ubicom vida“ jer simptomi mogu biti neprimjetni sve dok ne dođe do značajnog oštećenja vida. Simptomi glaukoma mogu biti gubitak perifernog vida, promjene u vidnom polju, bol u oku ili oko oka, mučnina ili povraćanje, što je simptom akutnog glaukoma.

Liječenje glaukoma podrazumjeva više faza. Najprije su tu lijekovi u vidu kapi za oči koje smanjuju intraokularni pritisak. Pored lijekova koristi se i laser terapija. Postupci poput trabekuloplastike mogu pomoći u poboljšanju drenaže očne tečnosti. A uz sve ovo, tu je i operacija. U težim slučajevima hirurške intervencije mogu biti potrebne za poboljšanje protoka tečnosti unutar oka.

Redovni pregledi ključni su za rano otkrivanje glaukoma, posebno zbog činjenice da se njegova prisutnost i ne vidi dok ne dođe do ozbiljnijeg stanja. Kontrola očnog pritiska, praćenje promjena u vidnom polju i pravovremeno liječenje mogu značajno smanjiti rizik od progresivnosti ove bolesti i očuvati vid. Osobe s povećanim rizikom, stariji ili oni sa porodičnom istorijom glaukoma, trebalo bi posebno da obrate pažnju na redovne oftalmološke preglede.

Makularna degeneracija: Izazov za centralni vid

Makularna degeneracija je stanje oka koje zahvata makulu, centralni dio mrežnjače odgovoran za oštar vid. Postoje dva glavna oblika makularne degeneracije: suga i vlažna. Simptomi su gubitak oštrine vida u centralnom vidnom polju, izobličenje percepcije linija i oblika, poteškoće prilikom čitanja ili u prepoznavanju likova, te postepen gubitak boje vida. Liječenje zavisi od vrste degeneracije. Kod suhe makularne degeneracije nema specifičnog načina liječenja, ali primjena suplemenata određenih može usporiti progresivnost stanja oka. Kod vlažne degeneracije koriste se određeni lijekovi koji smanjuju abnormalni rast krvnih sudova i time čuvaju vid. Prevencija kod makularne degeneracije je u zdravoj ishrani, obogaćenoj antioksidansima, vitaminima i mineralima, kao i u prestanku pušenja i korišćenja nikotina. Kao i uvijek, redovni oftalmološki pregledi su najvažnina prevencija u progresiji ovog stanja oka.

Savjeti za očuvanje vida

Na prvom mjestu su redovni pregledi kod oftalmologa. Ne postoji bolja prevencija i bolji način da se održi zdravlje očiju i ispravan vid nego godišnji, rutinski pregled u očnoj ambulanti, bez obzira na to da li primjećujete neke promjene ili ne. Pored toga, vrlo je bitna zaštita od sunca. Kao kod kože, oči su vrlo podložne UV zračenju, pa nošenje naočara sa UV zaštitom smanjuje rizik od brojnih oštećenja i njihovog nastanka.

Ishrana je takođe bitna u očuvanju zdravlja očiju. Namirnice bogate antioksidansima, kao što su šargarepa, spanać, mogu podržati zdravlje oka. Uopšte životni stil utiče na zdravlje oka, pa tako pušenje, neredovan san, utiču na oštećenje oka.

Smanjite napor očiju tokom korišćenja kompjutera, mobilnih telefona, čitanja uopšte. Pravite pauze, radite vježbe za oči, čuvajte oči korišćenjem naočara sa zaštitnim staklima za plavo svjetlo… To su uopšteni i najvažniji savjeti kako da očuvate i održite svoj vid dobrim, a oči zdravim.

Najnovije

Popularno

Više savjeta