Zašto jesti kumkvat

Kumkvat (lat. Fortunella) je agrum iz porodice rutvica. Spominje se u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe iz Kine gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah). U 19. stoljeću njegov uzgoj se u velikoj mjeri proširio na područje Amerike i Europe, a danas je posebno zastupljen u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i južnoj Africi. Donosimo dosta razloga zašto jesti kumkvat i poboljšati svoje zdravlje.

Zašto jesti kumkvat

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova, širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo. Često predstavlja neodoljiv ukras balkona i terasa. Kao namirnica, opravdava pridjev «zlatni», jer je prava riznica hranjivih tvari.

Cijeli jestivi plodovi – riznica nutritivnih tvari

Prava vrijednost ovog agruma su njegovi atraktivni maleni plodovi koji su bogata riznica važnih nutritivnih tvari. Žutonarančaste su boje, ovalnog ili okruglog oblika, veličine od 3 do 5 cm. Kumkvat je izvrstan izvor vitamina A, C i E, B1, B2,  minerala kalcija, kalija i željeza, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, karotena, tanina, pektina.

Obiluje važnim i prijeko potrebnim fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranče i ostalih citrusa, kora ploda kumkvata je jestiva i vrlo ukusna. Zato se kumkvat jede cijeli, s korom.

Prije konzumacije plod je preporučljivo malo protrljati, kako bi se iz kore otpustila što veća količina slatkaste arome i dobila ukusna slatko-kisela kombinacija, specifična za ovo voće.

Pomaže u jačanju imuniteta

Zbog velike količine vitamina C u svom sastavu kumkvat je savršen saveznik u prevenciji i suzbijanju prehlade, gripe i ostalih infekcija. Količina od 100 g zadovoljava čak 73%  RDA (preporučene dnevne količine) ovog vitamina.

Ubrzava zacjeljivanje rana

Vitamin C je poznat i kao učinkovit saveznik u obnovi oštećenih stanica. Dokazano je da svakodnevna konzumacija ovog citrusa značajno doprinosi zacjeljivanju svih vrsta kožnih ozljeda poput otvorenih rana, površinskih ranica, ogrebotina i modrica.  Ujedno, pomaže koži pri liječenju upalnih procesa.

Štiti od karcinoma i infekcija

Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa poput vitamina A, C i E te flavonoida poput karotena, tanina i pektina “zlatna naranča” štiti organizam od slobodnih radikala koji oštećuju DNA stanice. Predstavlja prirodnu zaštitu od infekcija, štiti od karcinoma i pomaže pri liječenju kroničnih bolesti.

Pomaže u izbacivanju kamenca iz organizma

Dokazano je da prirodna limunska kiselina ima veliku ulogu u prevenciji i liječenju bolesti vezanih uz bubrežne i žučne kamence. Kisele namirnice imitiraju želučanu kiselinu i potiču žuč na kontrakcije, koje će izbaciti kamenac.

Pomažu u snižavanju holesterola, od kojih se sastoji većina bubrežnih kamenaca pa kumkvat predstavlja i prirodnu zaštitu od njihova stvaranja u organizmu. Antioksidansi u ovom voću zaslužni su za cjelovitu zaštitu bubrega – neutraliziraju otrove u organizmu, razgrađuju masti i omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Fitonutrijenti sakriveni u plodovima kumkvata pomažu u snižavanju holesterola i triglicerida u krvi i tako smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Bogat su izvor kalija koji je zaslužan za normalizaciju krvnog tlaka i srčanih otkucaja.

Omega 3 i omega 6 masne kiseline također su obilato prisutne u ovom citrusu, a njihova važnost za zdravlje kardiovaskularnog sustava je odavno potvrđena.

Prirodna energija za vaš organizam

Riboflavin iz kumkvata ubrzava metabolizam hrane – proteina, ugljikohidrata, masti, nukleinskih kiselina i vitamina. Kumkvat stoga predstavlja prirodni izvor energije za organizam, kojeg možete konzumirati u svako doba.

Usporava proces starenja

Prema mnogim istraživanjima, antioksidansi u velikoj mjeri pomažu u usporavanju procesa starenja. Djelotvorni su protiv bora i staračkih pjega te svih upalnih procesa na koži. Zaslužni su za održavanje mladolikog izgleda i elastičnost kože.

Poboljšava zdravlje kostiju

Zbog visoke koncentracije vitamina A i kalcija, redovita konzumacija ovog citrusnog voća značajno pridonosi pravilnom razvoju i jačanju kostiju i zubi.  Pomaže i kod upalnih procesa kao što su reuma, artritis, giht i predstavlja njihovu prirodnu preventivu.

Ostala ljekovita svojstva kumkvata:

 • normalizuje probavu i rad crijeva
 • pospješuje metabolizam
 • pomaže kod upala
 • suzbija artritis i reumu
 • stimulira proizvodnju krvi
 • sprječava moždani i srčani udar
 • ublažava alergijske reakcije
 • čuva kožu, oči i kosu
 • smiruje i osvježava
 • čuva zdravlje živčanog sustava
 • štiti od stresa i depresije

Izvor: https://alternativa-za-vas.com/

Najnovije

Popularno

Više savjeta