Kako očistiti kuhinjsku napu

Napa vaše pećnice mora dobro raditi kako bi uklonila neželjene kuhinjske mirise i održala zrak u kuhinji svježim. Zato nije ni čudno ako joj je potrebno malo njege i pažnje kako bi radila najbolje što može. Ovo kratko uputstvo sadrži sve što je potrebno kako očistiti napu i njene filtere.

Kako očistiti kuhinjsku napu

 Čišćenje ili zamjena filtera

Počnimo sa filterima. Sve nape imaju metalne filtere za masnoću koji hvataju čestice masnoće iz lonaca koji ključaju ispod njih. Ako se vaša napa oslanja na recirkulaciju kako bi zrak u kuhinji ostao svjež, tada ona sadrži i karbonski filter. 

Masnoća će se nakupiti na metalnim filterima, a to nije samo ružno, već može izazvati i neugodne mirise. Nastojte da ih čistite svaki ili svaki drugi mjesec, ali ako dosta pržite, tada ih morate čistiti i češće. 

Da biste to uradili, provjerite je li napa isključena, zatim uklonite filtere koristeći ručicu za otpuštanje (provjerite u priručniku ako niste sigurni kako to uraditi). Vaša napa možda ima jedna filterski panel ili više njih, ali paneli koji se nalaze na modernim uređajima mogu se prati u mašini za pranje suđa. 

Jednostavno ih ubacite u mašinu za pranje suđa i pokrenite normalan program. Ako nemate mašinu za pranje suđa, potopite panele u vrelu vodu u koju ste usuli deterdžent kako biste omekšali masnoće, a zatim ih izribajte i isperite.

 

Ako vaša napa ima karbonske filtere, oni se nalaze iza metalnih filtera. Međutim, oni se ne peru i treba ih mijenjati svakih 3 do 6 mjeseci. I u ovom slučaju, ako niste sigurni kako, pogledajte korisnički priručnik za napu.

Čišćenje iznutra

Dok se ovi filteri peru u mašini za suđe ili se natapaju, provjerite ima li u prostoru za filtere nekih prepreka. Masnoća i prljavština mogu vremenom proći kroz filter pa zbog toga spužvom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje očistite unutrašnju površinu nape. 

Kada očistite i osušite filtere, možete ih vratiti na mjesto.

Čišćenje spolja

Što se tiče same nape, dovoljno je samo obrisati poslije svake upotrebe. Mekana krpa ili spužva sa neabrazivnim deterdžentom najbolji je način da održite donju stranu i gornju površinu nape čistima. Većina napa ima završnu obradu od nerđajućeg čelika. Zato vodite računa da je ne oštetite abrazivnim spužvama sredstava za čišćenje.
Na kraju uzmite suhu krpu da ponovo prebrišete površine kako biste uklonili mrlje od vlage.

Tačno je da čišćenje nape nije baš najljepši posao na svijetu, ali ako budete vodili računa o njoj, vaša kuhinja će uvijek biti lijepa i ispunjena svježinom.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta