Kako održavati kuhinjski pribor bez hemikalija

U ovom članku vam donosimo nekoliko savjeta kako održavati kuhinjski pribor bez hemikalija.

Kako održavati kuhinjski pribor bez hemikalija

Čistiti kuću prirodnim sredstvima jednako je lako i učinkovito kao i pranje različitim deterdžentima i sapunima prepunim štetnih hemikalija. Osim što su organski deterdženti, vjerovatno već prisutni na nekoj od polica u našim kuhinjama, njihova redovna upotreba ne dovodi nas u opasnost od raznih, dermatoloških problema kao što su iritacije, crvenila, gruba ili ispucala koža.

Neprevaziđenja sirćetna kiselina na sto načina

Dosadne mrlje od oksidacije ili kamenca na raznim kuhinjskim stvarčicama svima su nam, barem jednom, narušile ugled među gostima, a da nismo ni znali da postoji vrlo jednostavna taktika čišćenja, koja bi izgled i sjaj našeg kuhinjskog pribora podigla na zavidan nivo. Naučnici su utvrdili da samo sirćetna kiselina uništava čak 90% poznatih bakterija, kao i da je odličan repelent za insekte.

Kupka od vode i sirćetne kiseline

Simbioza vode i sirćetne kiseline, u odnosu 3:1 potpuno će preporoditi Vaš escajg. Bitno je znati da je sirće snažan abraziv i može uništiti površinu metala. Ukoliko znate da vaš pribor za ručavanje ne spada u kvalitetan escajg – ne pretjerujte sa sirćetom.

U posudu sa ove dvije čudotvorne supstance, potopite sve viljuške, kašike i noževe. Nakon barem pola sata u vodi, dobro ih istrljajte sunđerom, a zatim osušite pamučnom salvetom. Escajg je veoma važno osušiti pamučnom (ili nekom drugom, dobroupijajućom) salvetom, kako ne bi pokazivao mrlje od vode.

Sirćetna kiselina i skrobna voda

Ako ste mislili da je voda u kojoj se kuhao krompir beskorisna – opasno ste se prevarili. U ovom slučaju važi pravilo naših mama i baka – ništa se ne baca! Osim što je poznata učinkovitost skrobne vode na potamnjivanje sijedih vlasi i ublažavanje crvenila na licu, odlična je i za uklanjanje oksidacija sa posuđa od srebra.

Procjedite vodu kroz sito, pa joj dodajte malo sirća i potopite escajg u dobijenu kupku. Zatim, sunđerom ili mekom četkicom istrljajte površinu pribora. Bez obzira za koji se recept odlučite – veoma je bitno dobro osušiti pribor za ručavanje dobroupijajućom salvetom. Vodu slobodno prospite u odvod jer će skrob odlično otčepiti kanale ispod sudopere.

Višenamjenska soda bikarbona

Ako sebi možemo priuštiti kupku, zašto to ne bismo činili i za pribor kojim svakodnevno unosimo hranu u svoj organizam? Slično kao kod sirćeta, i za rastvaranje praškaste sode bikarbone biće vam potrebna veća količina vruće vode. Potopite srebrninu, ali i drugi pribor u vodu na barem pola sata.

Nepristupačne dijelove posuđa ćete uspješno istretirati starom četkicom za zube. Ukoliko koristite hladnu vodu, predmete u njoj obavezno ostavite na nekoliko sati; najbolje preko noći.

Soda, limun i pasta za zube

Sa upornim i tvrdokornim mrljama sa posuđa i escajga ćete se izboriti ukoliko sodu bikarbonu pomiješate sa malo jestivog ulja. Ukoliko trenutno nemate sodu bikarbonu pri ruci, uspješna zamjena, u ovom slučaju, je kuhinjska, jodirana so.

Tvrdokorne, crne mrlje od zagorjelosti, ili samo od predugog stajanja, uz malo truda uspješno rješava pasta za zube, obogaćena sa malo abrazivnog dejstva soka od limuna i sode bikarbone.

Moćni voćni sunđer

Zaboravite na ribanje i četkanje do besvjesti. Postoji mnogo lakši, a i zdraviji način da ovo obavite, a to je pomoću grejpfruta i kašike krupnije soli. Nemojte se slijepo držati krupnoće soli – obična kuhinjska so jednako dobro obavlja posao, samo pojačajte količinu. Jednostavno presjecite grejpfrut na pola i utrljajte kašiku soli na obe polovine i koristite ga kao četku za čišćenje. Bićete zapanjeni rezultatima.

Prirodna dezinfekcija vodom

Mašine za pranje suđa dezinfikuju svo posuđe vrelom vodom, a da  biste i vi to postigli, ne morate imati sudomašinu, ali se možete poslužiti njenim trikom. Zagrijte vodu do ključanja, pa u nju ubacite tanjire, viljuške, noževe i kašike.

Kuvajte tako posuđe nekih desetak minuta. Za dezinfekciju čaša koristite novu vodu. Posuđe se uspješno dezinfikuje i pomoću hlora, odnosno: na oko pet litara čiste, destilirane vode, dodajte dvije čašice hlorne kiseline.

Prirodni sprejevi za dezinfekciju

Baš kao i sam pribor koji koristimo pri jelu, neophodnno je dezinfikovati i kuhinjske aparate koji nam služe za pripremu hrane, kako ne bi postali rasadnici alergena i bakterija i tako ugrožavali naše, i zdravlje naše porodice.

Osim asepsola i sredstava na bazi hlora, možete se polužiti i nešto prirodnijim, a jednako djelotvornim sprejevima na bazi sirćetne i limunske kiseline, ili rastvorima sa sodom. Ovim sredstvima se ubijaju bakterije salmonela, šigela i ešerihija koli u sudoperi, na česmama, u odvodima, na radnim površinama i daskama za sječenje.

Korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje kuće i posuđa, ne samo da predupređujemo direktan uticaj hemikalija na kožu, već se rješavamo i svih loših i jakih supstanci koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje naše porodice, a sastavni su dio sredstava sa sapunom iz trgovina. Ovakvi načini pranja pomoću sirćeta, limuna i sode dostupni su svima, a obezbjeđuju mnogo zdraviju okolinu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta