Nagli gubitak težine: Kako se izboriti sa ovim problemom?

Ukoliko imate višak kilograma, kada vam neko spomene da ste smršali, sigurno smatrate da je to dobra vijest. Međutim, nije svaki vid mršavljenja pozitivna stvar. Nagli gubitak težine može biti znak različitih zdravstvenih problema. Prema procjenama stručnjaka, gubitak težine od 2 do 5kg u kratkom roku bez promjene ishrane može da bude posljedica pojačane fizičke aktivnosti. Ali, ako gubite mnogo više kilograma od prosjeka, a niste promijenili ishranu, to bi mogao biti znak nekog ozbiljnijeg stanja. U nastavku teksta vidjećemo koji su uzroci naglog gubitka težine, posljedice takvog stanja i na koji način se treba liječiti.

Nagli gubitak težine: Kako se izboriti sa ovim problemom?

Hipertireoza ili pojačana funkcija štitne žlijezde

Hipertireoza je stanje u kojem štitna žlijezda proizvodi previše hormona, posebno hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma u tijelu. Osobe sa hipertireozom imaju ubrzan bazalni metabolizam odnosno sagorijevanje kalorija u stanju mirovanja, što posljedično dovodi do naglog gubitka tjelesne mase. Osim gubitka kilograma, kao simptomi problema sa tiroidnom žlijezdom javljaju se lupanje srca i pojačan apetit. Ukoliko primjetite ovako nešto, javite se endokrinologu i uradite ultrazvuk štitne žljezde, kao i analizu hormona i antitijela.

Sarkopenija – starosna mišićna atrofija

Sarkopenija je medicinski termin koji se koristi za označavanje progresivnog gubitka mišićne mase, snage i funkcije, obično povezanog sa starijim odraslim osobama. Ovo stanje se često naziva i starosnom mišićnom atrofijom i javlja se usljed prirodnog procesa starenja. Sarkopenija može imati ozbiljne posljedice po funkcionalnost i kvalitet života osoba, a takođe može povećati rizik od padova, fraktura i drugih zdravstvenih problema. Osobe sa sarkopenijom gube mišićnu masu, što često vodi do mršavosti i slabosti. Njima je često potreban odgovor na pitanje kako se ugojiti.Savjet je da se jede dovoljno proteina kako biste pomogli svom tijelu da obavlja važne tjelesne funkcije. Prevencija i tretman sarkopenije uključuju redovno vježbanje, uravnoteženu ishranu, dovoljan unos vitamina D, i ljekarski nadzor.

Celijakija – intolerancija na gluten

Celijakija je hronični autoimuni poremećaj koji se javlja kada osoba konzumira gluten, bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i njihovim derivatima. Kod osoba sa celijakijom, konzumiranje glutena izaziva imunološku reakciju koja oštećuje sluznicu tankog crijeva. To oštećenje može spriječiti pravilnu apsorpciju hranljivih materija iz hrane i između ostalog može izazvati nagli gubitak težine.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je hronična autoimuna bolest koja pogađa zglobove i uzrokuje upalu u tijelu. Ova bolest obično napada zglobove, ali takođe može uticati na druge organe i sisteme u telu. Osobe sa RA često iskuse jutarnju ukočenost zglobova koja može potrajati nekoliko sati. Pored problema sa zglobovima, RA može izazvati umor, gubitak težine, groznicu i osećaj slabosti.

 

Šta još utiče na nagli gubitak težine

Određene hronične bolesti kao što su rak, HIV/AIDS, hronične bolesti srca ili hronične upalne bolesti crijeva (npr. Kronova bolest) mogu uzrokovati nagli gubitak težine. Pored toga, teške infekcije, kao što su tuberkuloza ili HIV, tako utiču na gubitak tjelesne mase. Ne treba zaboraviti ni poremećaje u ishrani, kao što su bulimija i anoreksija, jer su i oni uzročnici neželjenog mršavljenja.

Kakva je veza između manjka kilograma i bolova u leđima

Bol u leđima je veoma čest. Otprilike 4 od 5 osoba iskusi bol u leđima u nekom trenutku svog života, ali postoje momenti kada je to signal da se nešto ozbiljno dešava sa našim zdravljem. Osim gojaznih, i mršavi ljudi mogu da pate od bolova u leđima. Kod osoba sa manjkom kilograma često dolazi do smanjenja mišićne mase. Slabi mišići leđa i trbuha mogu povećati stres na kičmi, što može rezultirati bolovima u leđima. Manjak kilograma može dovesti do manje mehaničke podrške zglobovima, što može povećati rizik od povreda i degenerativnih promjena u zglobovima kičme.

Važno je napomenuti da ekstremni manjak kilograma, kao što se javlja kod poremećaja ishrane ili ozbiljnih zdravstvenih problema, takođe može uzrokovati bolove u leđima. Održavanje zdrave tjelesne mase i jačanje mišića leđa i trbuha kroz vježbe i fizikalnu terapiju može pomoći u smanjenju bolova u leđima, bez obzira da li osoba pati od manjka kilograma ili prekomjerne težine. U oba slučaja savjetuje se da nosite pojas za leđa. On održava tijelo u pravilnom položaju, ublažava bol i poboljšava pokretljivost.

Šta pomaže kod gubitka kilograma

Nagli gubitak kilograma može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema i zahtjeva pažljivu dijagnostiku i liječenje. Ako primjetite nagli gubitak kilograma bez očiglednog razloga, važno je da se obratite ljekaru kako biste identifikovali uzrok i odgovarajuće tretirali. Pored toga naučite kako da ojačate imunitet, ali i da se pravilno hranite. Nemojte preskakati obroke, izbjegavajte industrijski obrađenu hranu, šećer i bijelo brašno, jedite puno svježeg voća i povrća i kuhanog mesa. Redovno vježbanje može pomoći u očuvanju mišićne mase i snage, kao i poboljšanju apetita. Stres može uticati na apetit i unos hrane. Ovladajte tehnikama za upravljanje stresom, kao što su relaksacija, joga i meditacija i biće vam lakše da povratite kilograme. Dobar san je važan za zdrav apetit i opšte zdravlje. Pobrinite se da dobijate dovoljno sna kako biste podržali proces oporavka i regulisali hormone koji utiču na apetit.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta