Šta donosi USB 4.0 i kada stiže na tržište

Šta donosi USB 4.0 i kada stiže na tržište, koje će brzine prenosa podataka biti moguće i sa koliko vati će moći da puni uređaje!

Kada su se pojavili pametni telefoni, pojavili su se i novi “MicroUSB” konektori. Moramo istaći da je tada prelazak za MiniUSB na MicroUSB bio prilično uzbudljiv potez, ali to je sa sobom donosilo određenu cijenu: lako lomljiv i ne tako praktičan konektor

Šta donosi USB 4.0 koji uskoro stiže na tržište

Šta donosi USB 4.0 i kada stiže na tržišteIako je MicroUSB konektor bio najsitniji od svih, on nije bio praktičan jer je imao posebnu stranu povezivanja. Mislimo na to da niste mogli tek tako da “ubodete” MicroUSB kabal u telefon, već ste uvijek nagađali da li je u odgovarajućem položaju. Rezultat toga je nerijetko polomljen MicroUSB konektor.

Kako riješiti problem kada telefon neće da se puni

Kod USB Tip C konektora taj problem nestaje jer se on može povezati bez obzira na položaj tj. stranu kabla. Međutim, nije samo taj problem riješen! USB Tip C donosi mnoga unapređenja, prije svega po pitanju performansi. USB Tip C konektor, genracije 3.1, je danas najzastupljeniji kod prenosivih uređaja. Sve o USB Tip C konektoru, njegovoj evoluciji, detaljnim karakteristima i sl. pročitajte na priloženom linku:

Šta je USB Tip C ili USB 3.1 konektor

U međuvremenu se pojavio i USB Tip C konektor, generacije 3.2, ali se on može pronaći kod tek nekoliko uređaja. Ipak, bez obzira na to što se sporije usvaja nova USB Tip C 3.2 tehnologija, na vrata nam kuca USB Tip C 4 konekcija! U pitanju je, hardwerski dobro poznat, konektor koji ovaj put dolazi sa značajno unapređenim performansama.

Razvoj USB konektora do sada, barem kada je protok podataka u pitanju:

TIP / protok podataka
USB 1.1 | 12 Mbps
USB 2.0 | 480 Mbps
USB 3.0 | 5 Gbps
USB 3.1 | 10 Gbps
USB 3.2 | 20 Gbps
USB 4.0 | 40 Gbps

USB Tip C, generacije 4.0, dolazi sa duplo bržim protokom od čak 40 Gbps. Za ovakav protok je naravno potreban posebno napravljen USB Tip C kabal i dva kompatabilna uređaja. USB Tip C generacije 4.0 će moći da se poveže sa svim uređajima do sada, uključujući i one sa Thunderbolt konektorima, pa sve do standardnog USB 2.0 konektora.

USB 4.0 bi trebalo da bude daleko stabilniji pri istovremenom prenosu podataka i prenosu slike u punoj rezoluciji u odnosu na USB Tip C 3.2. Takođe, putem USB 4.0 je moguće “progurati” do 100W za punjenje.

Ovo zvuči sjajno, zar ne? Ipak ćemo morati malo da vas razočaramo jer USB Tip C 4.0 neće skorije da se pojavi na tržištu. Mnogi spekulišu da bi do kraja 2020. godine trebalo da imamo uređaje koji će uposliti najnoviju generaciju USB Tip C konektora, ali te tvrdnje nam nekako ne ulijevaju poverenje. Naš utisak je da ćemo u široj primeni USB Tip C 4.0 moći da vidimo tek početkom 2023. godine. To govorimo jer prvo treba da se pojave neki vrlo popularni uređaji sa tim konektorom koji će ostatak industrije primorati da ih isprate. A to bi recimo moglo da se dogodi kroz 2-3 godine, odnosno, potrebna su nam po 2-3 Galaxy Note ili Huawei Mate modela sa ovim tipom konektora.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta