Da li stvarno treba koristiti Safely remove pri vađenju USB stika

Ikona sigurno izbacite hardver (Safely Remove Hardware) koja se pojavljuje pro korištenju USB-a je nešto s čim se korisnici računara nose svaki dan, no također ignoriraju njenu važnost.

Da li stvarno treba koristiti Safely remove

safely remove USBAko vas netko zamoli da izbacite USB u trenutku dok se još podaci prebacuju na njega, 100% ćete odbit to napraviti. Jer svi znamo da bi to moglo oštetiti podatke koji se prebacuju na USB.

Međutim, čak i kada vaš USB drive nije u aktivnoj upotrebi, naglo izbacivanje, bez “Safely Remove” komande bi svejedno moglo oštetiti podatke. To se događa zbog procesa spremanja podataka kojeg koriste većina operativnih sistema, gdje se podaci ne prebacuju odmah na USB. Umjesto toga, moguće je da su neke informacije pohranjene u RAM memoriji vašeg računara.

Kada pokrenete naredbu kopiraj, operativni sistem čeka na veći broj zahtjeva koje mora odraditi, te zatim rješava sve zahtjeve odjednom. Stoga postoji velika mogućnost da oštetite neke podatke ako naglo uklonite USB.

Zašto se Linux, MacOS i Windows ponašaju drukčije?

Ovakvi problemi su mnogo češći kod MacOS i Linux operativnih sistema.

Zašto ne i kod Windowsa? Zato jer Microsoftov OS onemogućuje korištenje cache memorije za vanjske diskove koje smatra uklonjivim. Windows vam daje opciju za bolju izvedbu ili bržu izvedbu (“Better Performance” ili “Quick Performace”), uvijek odaberite bolju izvedbu. Ova je opcija dostupna putem “Device Manager> Disk Drives > Name of drive> Properties > Policies”. Najvjerovatnije je da će vaš Windows računar imati postavke brzog uklanjanja aktivirane tvorničkim postavkama.

S druge strane, Mac i Linux koriste cache memoriju na gotovo svim diskovima, a isto će se dogoditi i kod Windowsa ako izaberete opciju boljih performansi. Tada će Windows spremati podatke u predmemoriju ili cache memoriju, prije nego što ih prebaci na vanjski USB disk. Također, tada ćete vidjeti upozorenje „sigurno uklonite hardver“ nakon što naglo izbacite USB.

Uvijek koristite Safely remove USB

Ako koristite Windows računar, može se desiti da niti ne dobijete poruku „Safely Remove Hardware“. Kod Windowsa nije uvijek sve jasno, budući da se različiti procesi odvijaju u pozadini. Stoga postoji i mala vjerojatnost da izgubite podatke čak i s postavkom brzog uklanjanja.

Zato preporučujemo, zbog opreza uvijek koristite Safely Remove Hardware za vaš USB. Bez obzira koji operativni sustem koristite, neka vam to prijeđe u naviku.

 

Izvor: PCchip

Najnovije

Popularno

Više savjeta