Razlike između Windows 10 i Windows 11

Windows 11 je najnovija verzija Microsoftovog operativnog sistema koja donosi brojne promjene i poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju, Windows 10. U ovom članku, istražit ćemo glavne razlike između Windows 10 i Windows 11 i saznati šta korisnici mogu očekivati od ovog novog operativnog sistema.

Razlike između Windows 10 i Windows 11

  1. Novi korisnički interfejs:

Windows 11 donosi potpuno novi korisnički interfejs koji se značajno razlikuje od Windowsa 10. Najuočljivija promjena je centralno smješteno Start dugme koje je sada pomjereno u sredinu taskbar-a. Također, prozori su redizajnirani sa zaobljenim uglovima i više pažnje posvećeno je vizuelnom aspektu, sa modernijim i elegantnijim izgledom.

  1. Taskbar i sistemski elementi:

Taskbar u Windowsu 11 ima nekoliko novih dodataka. Sada možete lako mijenjati poziciju taskbar-a, kao i dodavati ili uklanjati sistemske ikone po želji. Također, taskbar je sada transparentan, pružajući svježiji i moderniji izgled.

  1. Poboljšanja u multitaskingu:

Windows 11 je donio značajna poboljšanja u oblasti multitaskinga. Sada je moguće korištenje funkcije Snap Layouts koja omogućava brzo organiziranje otvorenih prozora u prikazima sa više ekrana. Tu je i nova funkcija Snap Groups koja vam omogućava da grupišete aplikacije i brzo prelazite između grupa.

  1. Windows Hello:

Windows Hello, tehnologija za biometrijsku autentifikaciju, također je unaprijeđena u Windowsu 11. Sada podržava veći broj biometrijskih metoda, uključujući prepoznavanje lica i otisak prsta, što korisnicima omogućava brži i sigurniji pristup svojim računarima.

  1. Bolje performanse i optimizacija:

Windows 11 je dizajniran da pruži bolje performanse i optimizaciju u odnosu na prethodnu verziju. Microsoft je uložio napore u poboljšanje brzine pokretanja sistema, performansi baterije i upravljanja resursima. To bi trebalo rezultirati glatkijim i efikasnijim iskustvom korištenja.

  1. Bolja podrška za igre:

Windows 11 donosi poboljšanu podršku za igre. Tu je DirectStorage tehnologija koja omogućava brže učitavanje igara i poboljšava performanse. Također, integrirani Xbox Game Pass omogućava pretplatiocima pristup velikom broju igara iz biblioteke Xbox.

  1. Veća integracija sa Microsoftovim servisima:

Windows 11 ima veću integraciju sa Microsoftovim servisima kao što su Microsoft Teams i Microsoft Edge. To olakšava korisnicima pristup i korištenje ovih servisa direktno iz operativnog sistema.

Ovo su samo neke od glavnih razlika između Windowsa 10 i Windowsa 11. Važno je napomenuti da Windows 11 donosi i brojne druge manje promjene i funkcionalnosti koje poboljšavaju ukupno korisničko iskustvo. Prije nadogradnje na Windows 11, preporučuje se da provjerite sistemske zahteve i osigurate da vaš uređaj podržava novi operativni sistem.

Kako preuzeti i instalirati Windows 11

Najnovije

Popularno

Više savjeta