Šta je USB 3.1 Tip C standard

Znate li šta je USB 3.1 Tip C standard? Uređaji sa USB 3.1 Tip C portovima isporučuju se od 2015. godine, a standard je podržan od strane kompanija kao što su Microsoft, Intel i Apple.

Šta je USB 3.1 Tip C standard

Za bolje razumijevanje što je USB 3.1 tip-C i koje prednosti donosi krenuti ćemo od osnovnih informacija. USB sučelje ima 4 temeljne kategorije ili tipove: A- tip (za memorije i vanjske diskove), B- tip (uglavnom se rabi za pisače), Micro USB ( pametni telefoni i tableti) i Mini USB ( GPS uređaji i vanjski tvrdi diskovi).

Šta je USB 3.1 Tip C standard

Za razliku od navedenih tipova koji su namijenjeni određenim klasama uređaja, USB Tip-C bi trebao biti jedan za sve uređaje. USB 3.1 tip-C ima sljedeće karakteristike:

1 Brzina prijenosa podataka od 40 Gbps (teoretski)

Svaka generacija USB standarda donijela je veće brzine prijenosa podataka. Davne 1996. godine, USB 1.0 imao je dvije brzine – 12 Mbps i 1,5 Mbps. Inačica 2.0 iz 2000 godine usvaja 480 Mbps (60 MB/s) dok 2008. treća generacija donosi dvosmjernu propusnost od 5 – 10 Gbps (1280 MB /s ). Najnoviji USB 3.1 standard tip-C se poziva na brzine prijenosa podataka do 20 Gbps na jednom kanalu, odnosno 40 Gbps dvosmjerno (Intel INTC Thunderbolt), a što je čak 80 puta povećana propusnost u odnosu na od USB 2.0.

2 Reverzibilnost

Reverzibilnost je karakteristika koja će se najviše svidjeti korisnicima. Naime, postaje sasvim svejedno kako će te okrenuti “muški konektor USB kabela. No, novi USB tipa-C kabeli će trebati adaptere za spajanje na postojeće utore iako su kompatibilni s prethodnim USB iteracijama, ali nisu fizički kompatibilni.

Isto tako, USB Implementers Forum (USB-IF) vjeruje da priključak tip- C ima dovoljno čvrste konektore da podnesu promijene do 10 000 ciklusa (umetanje/vađenje) kabela.Šta je USB 3.1 Tip C standard

3 Tanji profil

USB tip-C priključak je jedna trećina veličine standardnog-A tipa. Veličina konektora novog tipa je dimenzija oko 8,4 mm x 2,6 mm. To je vrlo značajno za proizvođače uređaja jer mogu dalje slijediti dizajnerske trendove proizvodnje sve tanjih prijenosnih računala, tablete i pametnih telefona.

4 Učinkovitija skalabilnost

USB 3.1 tip-C može spojiti sve vanjske uređaje na PC i prenijeti informacije do 4K zaslona. Na ovaj način računalo postaje disperzijska točka za prijenos podataka i informacija. Dakle, omogućava da računalo više nije isključivo ” središnji” kraj, već čvor brojnih podatkovnih linija za prijenos podataka između pametnih telefona, tableta ili TV-a te se može koristiti na različite načine za pristup Internetu.sta-je-usb-3-1-tip-c-standard-2

5 Punjenje svih uređaja uz jednog uređaja

Dok USB 2.0 može dati gotovo 500 (mA) konstantne struje i snagu od 2.5W, a USB 3.0 struju od 900 mA do 4,5 W snage, USB 3.1 može ponuditi 5A (5000 mA) i 100 W snage. Ukratko sva periferija što uključuje prijenosna računala, tablete, mobilne uređaje, SSD diskove se može napajati iz računala i to znatno brže.sta-je-usb-3-1-tip-c-standard-4

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta