Šta kada USB stick neće da se formatira

Da li ikada imali problem kada USB stick neće da se formatira ili da je disk zaštićen od pisanja ili da prikazuje krivi kapacitet? Kako očistiti USB memoriju, SD karticu, hard disk i popraviti probleme particija i kapaciteta…

Šta kada USB stick neće da se formatira

Ako vaša USB flash memorija, SD kartica ili bilo koji disk ne radi adekvatno onda je “čišćenje” diska i uklanjanje njegove particije jedno od mogućih rješenja. Pokazat ćemo vam način kako da izbrišete particije koje ne mogu biti izbrisane normalnim alatima, kao što je alat za particioniranje diska ugrađen u Windowsima.

Naglašavamo da će ovaj proces u potpunosti izbrisati cijeli disk koji ste odabrali, bilo USB memorija, SD kartica ili hard disk, tako da trebate biti sigurni da ste prvo napravili sigurnosne kopije važnih datoteka. Također biste trebali biti vrlo oprezni da odredite tačan disk, da slučajno ne bi izbrisali krivi disk.

Command Prompt kao Administrator

Na Windows 10 ili 8.1 možete jednostavno kliknuti desnom tipkom miša na gumb Start (ili pritisnuti Windows tipku + X) i odabrati “Command Prompt (Admin)”.

U Windowsu 7, morat ćete pronaći “Command Prompt” kraticu u Start meniju ili možete potražiti “Command Prompt” ili “cmd” u pretrazi Start izbornika. Desnom tipkom miša kliknite na Command Prompt kraticu i odaberite “Pokreni kao Administrator”.

Diskpart za čišćenje diska

Prije nastavka priključite USB stick memoriju, SD karticu ili bilo koji drugi disk.

Da biste pokrenuli Diskpart alat, upišite “Diskpart” naredbu u Command Prompt prozoru i pritisnite Enter.Šta kada USB stick neće da se formatira

Sada upišite “list disk” naredbu u Command Prompt i pritisnite Enter da prepoznate broj diska koji je spojen na vaš računar.

Na slici ispod, možemo vidjeti da “Disk 0” ima 1863 GB i nakon priključivanja USB sticka pojavljuje se i “Disk 1” koji ima 1935 MB. Znamo da naša USB memorija ima 2 GB. To nam govori da je Disk 1 zapravo USB memorija koja je priključena na računar, a Disk 0 je unutarnji sistemski disk računara.Šta kada USB stick neće da se formatira
Kada saznate broj diska, odaberite disk upisivanjem sljedeće naredbe zamijenivši # brojem željenog diska.

Upozorenje: Budite vrlo oprezni da ste tačno unijeli broj diska! Ako unesete krivi broj diska, onda ćete izbrisati sve sa pogrešnog diska.

select disk # (u ovom slučaju:  select disk 1)Šta kada USB stick neće da se formatiraZa potpuno brisanje particija odabranog diska, upišite sljedeću naredbu i pritisnite Enter.

Upozorenje: Ovo će izbrisati sve podatke sa odabranog diska! Budite sigurni da imate sigurnosnu kopiju važnih podataka prije nastavka!

clean

Šta kada USB stick neće da se formatira
Vidjet ćete poruku “diskpart succeeded in cleaning the disk” ako je sve prošlo kako treba. Postupak je završen.

Nakon toga možete kreirati particiju i formatirati disk kroz Windowsov Disk management, a isto tako možete to napraviti i kroz Diskpart koji smo koristili za brisanje particija. Ako se odlučite sve napraviti u Diskpart-u, naredba je sljedeća.

Važno je da u diskpartu budete na disku koji želite formatirati.

create partition primary

stisnite enter

active

stisnite enter

format fs=fat32 quick

stisnite enter

kad je završilo formatiranje, trebate još dodati slovo pod kojim će biti disk u sistemu, a to radite u Diskpartu sa sljedećom naredbom:

assign letter=G:

stisnite enter

S ovim ste disku dali naziv G i završili kompletan proces.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta