Kako riješiti problem kada telefon neće da se puni

Neko je od vas sigurno naišao na problem kada telefon neće da se puni. U tim situacijama jedino rješenje nije kupovina novog telefona ili punjača, zato što se često dešava da neka sitnica stoji iza cijelog problema sa punjenjem. Evo nekih primjera koji imaju rješenje.

Kako riješiti problem kada telefon neće da se puni

Prvo morate da ustanovite šta vam pravi problem. Ili vaš telefon neće da se puni kada je nakačen na punjač, ili se puni veoma sporo. Dakle, utvrdite problem i pogledajte kako da ga riješite.

Čišćenje USB konektora

Sve što treba da učinite je da isključite telefon, izvadite bateriju, naravno ako je moguće, i započnete čišćenje konektora. Najbolje bi bilo da uzmete neku staru četkicu za zube koja nije gruba i lagano sa puno pažnje očistite konektor u telefonu i na punjaču. Kada to obavite, vratite bateriju i uključite telefon. Devet od deset puta nakon ovakvog tretmana telefon počne da se puni.

Zamjena kabla

kabal-za-punjenje-telefonaSada svi telefoni dolaze sa punjačima koji imaju odvojiv kabel od samog adaptera za punjenje. To omogućava uštedu proizvođačima time što ne moraju da pakuju dodatan USB kabel, a korisnicima olakšava “održavanje” punjača. Kada kažemo održavanje mislimo na to da korisnik lako i jeftino može da zamijeni kabel ako naiđe na problem. Konkretno ako vam se desi da telefon neće da se puni, to ne znači da punjač u potpunosti nije ispravan. Baš rijetko se desi da adapter koji uključujete u šteker bude pokvaren, a USB kabel ispravan.

Zato pozajmite ispravan USB kabel od prijatelja, ubodete ga u svoj punjač i telefon i provjerite da li se telefon puni. Ako se puni onda ste sigurni da je do kabla i tako znate šta treba da zamijenite.

Provjera konektora prije punjenja

provjerite-konektor-telefonaNekada se dešava da telefon neće da se puni jer je nešto upalo u kućište konektora na telefonu. Kada se to desi, strano tijelo blokira konektor sa punjača i telefon ne može da se puni zbog loše konekcije. To uopšte nije čudno jer dok držite u džepu telefon dok radite ili slično uvijek može da se nađe nešto što bi se zavuklo u konektor. U tim situacijama uzmite neku dobru lampicu osvjetlite kućište punjača te provjerite da li se neko strano tijelo nalazi unutra. Ako nađete nešto, iglom ili pincetom ga pažljivo izvucite.

Zamjena baterije

Baterije su napravljene tako da dobro rade dvije godine, opet zavisi od ciklusa punjenja i pražnjenja. To govori da nakon dvije godine može da vam se javi problem oko punjenja ili istrajnosti baterije. U ovakvim situacijama zamjena je najbolje rješenje.

baterija-telefonaAko baterija nije stara, a imate problem sa punjenjem onda je baterija vjerovatno doživjela neki stres ili pregrijavanje pa je počela da curi. U tom slučaju otvorite poklopac, provjerite da li curi, da li se baterija nadula ili da li se pregrijava. Ako imate bilo koji od ova tri simptoma obavezno izvadite bateriju i veoma pažljivo i temeljito očistite ležište da korozija koja je iscurila ne dopre do elektronike. Naravno, umjesto neispravne baterije ubacite novu. Ako imate telefon koji nema poklopac već bateriju spakovanu unutar telefona kojem se ne skida zadnja maska onda probajte da telefon spustite na ravnu površinu na poleđinu i zavrtite ga. Ako se telefon vrti onda to znači da je baterija nadula i treba se zamijeniti. Ako se telefon telefon ne vrti onda je verovatno sve u redu.

Napominjemo samo da u slučaju zamjene baterije kupujete original baterije jer tako rješavate svoj problem u potpunosti.

Telefon punite direktno sa strujnog izvora tj. štekera

punjac-u-ziduAko telefon punite preko laptopa ili kućnog računara nemojte misliti da je nešto pokvareno jer se uređaj ne puni dovoljno brzo. Najbolje je telefon puniti preko punjača koji je uključen u šteker sa zida. Nekada ako koristite punjače za bluetooth slušalice i slično, vaš telefon neće moći da se napuni kako treba jer ti punjači nemaju dovoljno snage. Dakle, original punjač koji je uključen u šteker sa zida je idealan tretman za bateriju vašeg telefona.

Ažurirajte ili vratite Android na prethodnu verziju

android-azuriranjeNajčešće nove Android verzije donose zakrpe koje bateriji umanjuju potrošnju i čuvaju ih od grešaka i nepravilnosti u radu. Zato je uvijek dobro da se trudite da vaša Android verzija uvijek bude ažurirana kao i aplikacije koje koristite. Međutim, nekada se desi da nova Android verzija ne uspije da donese unapređenja koja štede, već se desi da nova zakrpa bude još veći teret za bateriju. Tada sve što možete da učinite je da vratite staru verziju Android-a.

Isključite specijalne funkcije telefona

airplane-modeAko želite da vam se telefon napuni što prije ili ako imate situaciju da se telefon puni sporije nego što ste očekivali onda ga jednostavno isključite. Isključivanjem telefona dok se puni ubrzati ćete sami proces punjenja. Međutim ako ne možete da budete nedostupni onda je možda rješenje da isključujete 3G,4G LTE mrežu i prebacite je na 2G, zatim da isključite sve specijalne funkcije telefona, WiFi, GPS, NFC, Bluetooth i slično. Tako ćete umanjiti potrošnju baterije i ujedno ubrzati punjenje. Jednim potezom isključiti ćete sve dodatne opcije, ako svoj telefon stavite u avionski režim rada (Airplane mode).

Kalibracija baterije

kalibracija-baterijeI na kraju nešto što će sigurno pomoći vašem telefonu, a to je kalibracija baterije. Ovo uvijek pomaže ako nije neki ozbiljniji problem. Sve što treba da učinite je da pravilno odradite posao. Mi smo već napravili detaljno upustvo kako da kalibrišete bateriju na nekoliko načina. Pogledajte NA OVOM LINKU kako da to obavite.

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta