Kako oporaviti bateriju na Android telefonu

Imate problem sa baterijom telefona i ona vam ne traje ni jedan dan? Evo kako oporaviti bateriju na Android telefonu i uraditi njenu kalibraciju.

Kako oporaviti bateriju na Android telefonu

Problemi sa baterijom su najčešći problemi kada su pametni telefoni i tablet uređaji u pitanju. Korisnike od svega, najviše brine vijek baterije svog uređaja i to kako da smanje potrošnju baterije. Ako ste primjetili da performanse i istrajnost vaše baterije nisu kao ranije, vjerovatno je vrijeme da razmislite o kalibraciji baterije odnosno oporavku.

Šta je to kalibracija baterije?

U situacijama kada se baterija slabo puni, korisnici se lako odluče da telefon proglase pokvarenim i zamijene ga, a zapravo sve što treba da uradite je da kalibracija baterije. Android operativni sistem ima sistem koji je zadužen za status baterije i njenog kapaciteta. Problem je u tome što se taj sistem nekad poremeti i počne da prikazuje pogrešne informacije o napunjenosti baterije. Ovakva greška u sistemu može dovesti do stizanja na 0% baterije prije vremena, naravno bez opravdanog razloga. Kalibracija baterije upravo riješava taj problem vraćajući sistem na prave vrijednosti.Kako oporaviti bateriju

Kako kalibrisati bateriju? (bez root-a)

1 Prvo morate provjeriti kapacitet vaše baterije, naravno to možete pročitati na samoj bateriji ili pronalaženjem karakteristika vašeg telefona na internetu.

Zatim, instalirajte aplikaciju “Current Widget: Battery Monitor”. Možete je preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA. Aplikacija bi trebalo da pokaže punjenje baterije u “mAh” (mili amper sati) formatu. Dakle, ako je vaša baterija 2000 mAh, vi morate da napunite svoj telefon sve dok se ne postigne ta miliamperaža. Aplikacija “Current Widget: Battery Monitor” će vam pomoći da pratite status punjenja, a kada se baterija napuni do kraja vi morate da resetujete svoj uređaj kako bi kalibracija bila uspješna.

2 Postoji i drugi način kalibracije. Sve što treba da učinite je da napunite telefon do kraja, zatim da otkačite telefon sa punjača i isključite ga.

Kada se telefon isključi ponovo ga povežite sa punjačem i pustite ga da se ponovo napuni do 100%

Kada LED indikator pokaže da je telefon u potpunosti pun, tada otkačite telefon i uključite ga. Kada se telefon startuje neophodno je da podesite da se ekran ne gasi uopšte, potom da telefon ponovo prikačite na punjač i ostavite ga da se napuni do kraja.

Kada se opet telefon napuni do kraja otkačite ga sa punjača i koristite ga sve dok se telefon ne isključi sam. Po totalnom pražnjenju telefona trebate da ponovo odjednom napunite telefon do 100% kako bi ste pravilno kalibrisali svoju bateriju.

Kako kalibrisati bateriju (sa root-om)

1 Prvo instalirajte aplikaciju “Battery Calibration” koju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA.  Zatim kako bi ste započeli kalibraciju morate napuniti telefon do kraja, pa tek tada treba startovati apliakciju. Po startovanju aplikacije primjetićete na sredini ekrana oznaku “mV” i broj pored oznake sa lijeve strane. Ako se broj pored te oznake i dalje povećava iako je telefon napunjen 100% onda ostavite telefon da se i dalje puni. Kada se taj broj zaustavi i prestane da raste, a baterija je i dalje 100% napunjena, morate da dodirnete na taster “Battery Calibration”, a potom resetovati uređaj. Trenutni nivo će biti zapamćen kao nivo maksimalnog kapaciteta, a stara informacija, koja je narušavala rad baterije, će biti obrisana. Nova ispravna informacija o bateriji koja je kreirana pomoću ove aplikacije će biti postavljena umjesto obrisane.

2 Drugi način je da odete u recovery mode i u okviru “advanced” kategorije pronađite i dodirnite na naslov “wipe battery status”. Tim potezom ćete obrisati sve informacije koje su štetile bateriji.

Sljedeće što treba da obavite je potpuno pražnjenje baterije telefona. Nakon toga slijedi punjenje do samog kraja bez prekida, naravno telefon mora da bude isključen.

Kada se napuni do kraja, uključite telefon bez otkačivanje sa punjača i otvorite aplikaciju “Battery Calibration”. U aplikaciji na sredini ekrana imate taster koji trebate da dodirnete. Po dodiru na taj taster sistem će vas pitati za pristup aplikacije root-u, vi svakako to morate dozvoliti. Ubrzo nakon dodira na taj taster i odobravanja pristupa root-u, pojaviće vam se informacija “calibration succeeded“. Potvrdite na taster “OK”, otkačite uređaj sa punjača i isključite aplikaciju.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta