Računar ispušta neobične zvukove

S vremena na vrijeme svaki računar ispušta neobične zvukove ali to u većini slučajeva nije nešto što nas treba zabrinuti. Računari, u pravilu, rade bez proizvodnje prevelike buke. Premda je očekivano da ćete čuti zvuk ventilatora ako radite zahtjevne zadatke ili se igrate, ne biste nikad smjeli čuti grebanje, pištanje ili zveketanje.

Računar ispušta neobične zvukove

Klikanje ili grebanje

Hard diskovi su nekad bili standardna metoda pohrane na računarima zbog niske cijene i visokog kapaciteta. Danas ih sve više zamjenjuju brži SSD-ovi kojima iz godine u godinu sve više pada cijena.

Ako i danas još koristite HDD, valja naglasiti da se radi o mehaničkim uređajima, što znači da za čitanje podataka služi igla koja se kreće osjetljivim magnetskim diskom. Svako oštećenje tog diska znači gubitak podataka. Ako vaš HDD prestaje raditi, čut ćete grebanje, klikanje i ‘češkanje’. Svi ovi simptomi su vrlo ozbiljni te mogu uzrokovati gubitak podataka. Ako ih čujete, odmah napravite sigurnosnu kopiju i prestanite koristiti disk. Po mogućnosti kupite novi HDD ili napravite nadogradnju na SSD.

Pištanje

Cviljenje navoja je zvuk cviljenja na visokoj frekvenciji koji dolazi iz elektroničkih komponenti. Obično ga u računaru stvara grafička kartica ili sistem napajanja. Dok struja prolazi kroz navoje, oni vibriraju i proizvode zvuk. Zvuk će se mijenjati zavisno o tome koliko struje prolazi, što znači da ako igrate neku zahtjevnu igru, veće su šanse da ćete čuti svoje napajanje ili grafičku karticu. Ako čujete ovaj zvuk – ne brinite. Riječ je o standardnoj nuspojavi korištenja računara koju, ako vam to garancija omogućava, možete riješiti tako da zamijenite komponentu javivši se servisu ili dućanu.

Kako defragmentirati hard disk

Brujanje ili zvuk ventilatora

Ventilatori mogu ohladiti vaš računar. Oni se često nalaze na kućištu, a uvijek ćete ih pronaći na grafičkim karticama, napajanju i procesoru. Glasnoća zavisi o vrsti ventilatora, kvaliteti zvučne izolacije i softveru koji koristite. Ako ste usred grafički intenzivne igre, buku će proizvoditi procesor i grafička kartica.

Uvijek postoje načini na koje možete utišati ventilatore na vašem PC-ju, a oni uključuju kupnju novog kućišta sa zvučnom izolacijom, instalacijom anti-vibracijskih nosača ili kontrolom putem softvera.

Zveckanje

Ako čujete zveckanje prvo što biste trebali napraviti je maknuti bilo šta što se nalazi na kućištu. Nakon toga biste trebali baciti pogled na ventilatore. Ugasite računar, otvorite ga i osigurajte da kablovi ne dodiruju ventilatore. Provjerite jesu li sve komponente pravilno fiksirane. Ako niti jedan od prijedloga ne pomaže, moguće je da se radi o problemu sa samim ventilatorom. Očistite ga komprimiranim zrakom, a nakon što nosači ostanu bez maziva, razmontirajte ga i podmažite osovinu.

Kako provjeriti greške na hard disku

eKako Instagram

Najnovije

Popularno

Više savjeta