Kako je nastao kompjuterski termin “bag”

Donosimo zanimljivu anegdotu o tome kako je nastao termin “bag”. Septembra 1947. godine, računar sa Harvarda Mark II prestao je da radi. Nakon što je obavila analizu masivne mašine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grejs Hoper pronašla je bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bag).

Kako je nastao kompjuterski termin “bag”

Doktorka Grejs Majer Hoper pored toga što je bila admiralka američke mornarice, također je bila i naučnica koja je kreirala COBOL.

 

Godine 1947, Grejs je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, a na kraju cjelodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Operativci su uklonili moljca i zalijepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: “Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)”. Ubrzo potom, raširila se vijest kako je naučni tim sa Harvarda “debagovao” mašinu i tako je stvoren termin “debagovanje kompjuterskog programa”.

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

U zapisima tima, koji su sačuvani u Smithsonian muzeju u Vašingtonu navedeno je:  “Prvi slučaj pronalaska bube (buga)”. Iako se ovaj termin i prije incidenta koristio za označavanje malih poteškoća u inženjerskim poslovima, ona je bila zadužena za popularizaciju i proširivanje upotrebe termina “bug” u kompjuterskim naukama.

Izvor: https://www.nationalgeographic.rs/

 

Kako u Gmailu neku adresu staviti na “mute”

Najnovije

Popularno

Više savjeta