Kako prepoznati da kompjuter ima virus

Radi li vam računar sporo? Vidite li čudne iskačuće prozore? Vaš antivirus ne radi? Sve su to znakovi davaš kompjuter ima virus. Ako se ne uklone, virusi mogu oštetiti ili izbrisati datoteke, ukrasti vaše lozinke ili lične podatke, promijeniti postavke ili uzrokovati pad sistema. Mogu se čak širiti i zaraziti druge računare u vašoj mreži.

Znakovi da vaš kompjuter ima virus

Računar radi sporije

Jedna od najčešćih stvari koje virusi rade je da računari rade sporo, posebno kada otvarate programe ili datoteke. Ovo može uzrokovati da se vaš računar zamrzne i da ne reaguje na komande.

Virusi mogu potrošiti znatnu količinu resursa vašeg sistema što dovodi do velike upotrebe CPU-a(procesora). Trajna visoka upotreba CPU-a može učiniti vaš CPU toplijim od očekivanog, što dovodi do sporih performansi i problema u radu. Također možete primijetiti da vaš ventilator radi glasnije nego inače. To je zato što procesor radi više kako bi održao sistem hladnim, čime se koristi više energije.

Pop-up reklame

Ako vidite iskačuće(pop-up) prozore koje niste odobrili, to je vjerovatno zato što vaš računar ima virus. Ovi iskačući prozori mogu biti dosadne poruke koje sadrže zlonamjerni softver.

Poruke mogu reći da je vaš računar zaražen i da morate nazvati određeni broj telefona kako biste riješili problem. Takve poruke mogu sadržavati i link koji će vas odvesti na web stranicu koja će navodno popraviti virus. Ovakve poruke i linkove ne otvarajte!

Neželjeni programi i instalacije

Virusi mogu pokušati da instaliraju dodatne programe ili trake sa alatkama bez vašeg pristanka kako bi hakerima dali pristup vašem sistemu. Ako primijetite da na vašem računaru postoje novi programi za koje se ne sjećate da ste instalirali, ili da se alatna traka vašeg pretraživača promijenila, to može ukazivati na virus.

Takođe, ako počnete da primjećujete nepoznate ikone na računaru, to bi mogao biti još jedan znak virusa. Ikone mogu imati znak pitanja i mogu izgledati drugačije od standardnih ikona na vašem računaru. Nikada ne klikajte na takve ikone!

Datoteke koje nestaju

Ako datoteke nestaju sa vašeg računara bez vaše dozvole, vjerovatno postoji virus na vašem sistemu. Virus je možda izbrisao datoteke ili ih je haker šifrirao i drži ih pod kontrolom.

Slično tome, ako vidite poruke koje govore da su određene sistemske datoteke oštećene, vaš računar možda ima virus. Ovo može uzrokovati pad ili zamrzavanje računara.

Ponekad nestanu poruke e-pošte. Ako ne možete pronaći  koje ste očekivali, onda ih je virus možda izbrisao iz vašeg inboxa. Ovo je posebno tačno ako se ne sjećate da ste ih sami izbrisali.

Antivirus ne radi

Ako antivirusni program koji ste instalirali na vašem sistemu ne radi, moguće je da ga je virus izbrisao ili onemogućio. Virusi mogu onemogućiti vaš antivirusni program tako što će ga onemogućiti iz sistemskih registara.

Virusi također mogu pristupiti i mijenjati postavke konfiguracije vašeg antivirusnog softvera, mijenjajući na taj način upute iz registara.

Jednom kada zlonamjerni softver onemogući program, dozvolit će sebi da radi bez da ga antivirusni program skenira. Ovo ostavlja vaš računar podložnim daljim napadima.

Spam poruke

Primate li neželjenu poštu sa adresa koje ne prepoznajete? Vaš računar možda ima virus. To je zato što virusi mogu slati e-poštu sa vaše adrese bez vašeg pristanka.

Jedan od glavnih načina na koji se računari zaraze virusom je putem neželjene pošte. Ove e-mail poruke često sadrže link do lažne web stranice, a ako kliknete na njih, virusna datoteka će se preuzeti na vaš računar. Ova datoteka je sam virus i to je ono što instalira infekciju na vaš sistem.

Ako vidite bilo koji od gore navedenih znakova, važno je poduzeti korake za skeniranje na viruse i njihovo uklanjanje s računara što je prije moguće.

Kako besplatno pobrisati trojanski virus sa računara

Najnovije

Popularno

Više savjeta