Kako defragmentirati hard disk

Defragmentacijom diska ćemo dozvoliti kompjuteru da preuredi informacije (bitove) na hard disku kako bi ih poslije brže otvarao i stavljao nama na raspolaganje. Kompjuterskim rječnikom moglo bi se reći da defragmentacija diska predstavlja proces sjedinjavanja fragmentiranih datoteka na hard disku računara.

Postupak za defragmentaciju je vrlo sličan za par zadnjih verzija windowsa. Prvo što je potrebno uraditi jeste analiza hard diska, kako bi se utvrdilo da li je defragmentacija uopšte potrebna:

Kliknite na Start, idite na All Programs, zatim na Accessories, pa na System Tools, a onda kliknite na Disk Defragmenter.
Kliknite na hard disk koji želite da analizirate.
Kliknite na Analyze da započnete analizu.
Pregledajte rezultate analize kada bude završena i procjenite da li je potrebna defragmentacija.

Kako defragmentirati hard disk

1 Kliknite na hard disk koji želite da defragmentirate.

2 Kliknite na Defragment da biste započeli proces.

3 Posmatrajte napredovanje ove operacije. Ovaj process će trajati toliko dugo koliko je vaš hard disk popunjen.

Savjeti

Da bi ovaj proces sređivanja fajlova u kompjuteru bio brži, prije startovanja obrišite sve nepotrebne fajlove i premjestite foldere i fajlove gde će vam inače stajati. Takođe, nije loše napraviti sistemski backup file prije defragmentovanja.

Upozorenja

Nemojte često raditi defragmentaciju hard diska jer mu time možete skratiti radni vijek. Takođe, bitno je napomenuti da se prilikom defragmentacije mogu oštetiti fajlovi iako je ovaj slučaj prilično rijedak.

Izvor: Kakopedija.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta