Kako provjeriti greške na hard disku

Hard disk je jedna od najvažnijih komponentni svakog računara i potrebno je paziti na to kako funkcioniše. S vremena na vrijeme je potrebno provjeriti greške na hard disku i tako mu produžiti vijek trajanja. Greške u radu se mogu očitovati kao usporeni rad računara, često restartovanje i gašenje. Zbog problema sa hard diskom računar može da prikazuje plavi ekran sa bijelim slovima- Simptomi su različiti ali ako ste primjetili bilo koji od pomenutih, vrijeme je da hitno reagujete i provjerite svoj HDD.

Kako provjeriti greške na hard disku

Greške na hard disku mogu dovesti do gubitka svih podataka. Veoma je važno da vaš hard disk održavate u perfektnom stanju. Hard diskovi su jako osjetljiva kompnenta računara i inače i najsporija u čitavom sklopu. Najviše se u računaru hard disk troši i za svaku sitnicu angažuje jer se sve informacije nalaze upravo na HDD-u. Greške koje se mogu javiti na hard disku mogu biti u vidu oštećene elektronike, oštećene mehanike ili oštećenog softvera.

1Svi windows operativni sistemi u sebi imaju ugrađenu opciju provjere grešaka na hard disku. Potrebno je otići na My Computer te na Local disk drive kliknuti desnim klikom miša te odabrati Properties.

2U otvorenom prozoru je potrebno odabrati opciju Tools i zatim  u polju Error Checking kliknuti na Check Now

3U narednom prozoru je potrebno odabrati opciju Automatically fix file system errors. Može se odabrati i opcija provjere loših sektora ali će onda sama provjera trajati mnogo duže. Za početak provjere potrebno je kliknuti na Start.

3Ako vam se nakon klika na Start pojavi ovaj prozor to znači da se disk koji koristimo trenutno koristi tako da je potrebno odabrati Schedule disk check. Na taj način će se provjera diska pokrenuti kada restartujemo računar.

Kako provjera izgleda nakon restartovanja računara

Napomena: Na ovaj način nije moguće otkloniti sve probleme. Za teža i veća oštećenja je ipak potrebno računar odnijeti na servis.

Najnovije

Popularno

Više savjeta