Kako prepoznati računar zaražen virusom

Virusi su u suštini programi čija je namjena da, bez saglasnosti, često i bez znanja vlasnika računara izvrše na zaraženom računaru određene komande. Postoje virusi svih mogućih vrsta i namjena, a njihovo prisustvo na računaru u većini slučajeva usporava sistem i otežava ili onemogućava normalno korišćenje računara. Ponekad čak i iskusni korisnici ne znaju da im je računar zaražen virusom. To se dešava zbog toga što se virusi mogu kriti među regularnim fajlovima, ili se kamuflirati u standardne fajlove.

Kako prepoznati računar zaražen virusom

Brojni su pokazatelji koji ukazuju da vam je računar zaražen virusom:

 • Neuobičajeni zvukovi ili muzika koji se pojavljuju nasumično
 • Neočekivane poruke ili slike koje se iznenada pojavljuju
 • Programi se iznenada pokreću
 • Vaši prijatelji vas obavještavaju da su dobili email sa vaše adrese koji vi niste poslali
 • Česta “zamrzavanja” računara ili pojavljivanje grešaka
 • Računar usporava kada se programi pokreću
 • Fajlovi i folderi su izbrisani ili je njihov sadržaj izmjenjen
 • Prilikom podizanja sistema pokreće se nepoznat program koji skenira računar i nalazi hiljade virusa, a zatim traži od korisnika da kupi licencu za program da bi virusi bili uklonjeni
 • Ako iz nekog slučaja ne možete otvoriti Task Manager (CTRL+ALT+DEL) ili neke druge slične programe postoji velika šansa da vam je računar zaražen virusom koje ne dozvoljava da ga nađete.
 • Tokom surfanja se može pojaviti službena poruka na vašem ekranu koja vas obavještava da je vaš računar zaključan zbog ilegalne aktivnosti i da morate platiti kaznu kako bi ga mogli ponovno koristiti. Nemojte nikada, ali baš NIKADA upisivati bilo kakve vaše informacije za plaćanje ili bilo kakve druge osobne informacije.
 • Ako je vaš računar radio savršeno jedan dan i odjednom postao spor preko noći tada je vjerojatno uzrok virus. Virusi često uzmu velik broj memorije za korištenje koje pruža računar i time vaš sistem radi sporije nego inače.

Ukoliko primjetite neke od ovih simptoma obavezno skenirajte računar sa nekim antivirus programom. Inače bez obzira na ove simptome preporučljivo je s vremena na vrijeme skenirati računar.

Dobar antivirusni program će vas upozoriti ako nađe viruse tokom skeniranja i ponudiće vam nekoliko opcija kako da postupite sa inficiranom datotekom.

Pogledajte: Kako instalirati Avast antivirus

U većini slučajeva, računari su zaraženi crvima, Trojancima ili virusima. Također, u većini slučajeva, izgubljeni podaci mogu biti uspješno vraćeni.

Pogledajte: Kako pobrisati trojanski virus sa računara

Ipak postoje teži slučajevi kada ozbiljniji i napredniji virusi napadnu računar. U tom slučaju ne pomažu antivirusni programi već je potrebno računar odnijeti na servis da ga pogleda stručna osoba.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta