Koji su najbolji antivirusi za Android

Koji su najbolji antivirusi za Android koji će obilježiti 2017. godinu, po tome što nude najbolju zaštitu i imaju najbolji omjer cijene i performansi.

Antivirusni programi koje ćemo navesti nisu svi besplatni, i posebno iz razloga što se za njihovu zaštitu treba izdvojiti određen iznos novca treba nešto više reći o njima tako da korisnici znaju što otprilike kupiti, a što ne. Kod većine njih postoje i besplatne verzije sa pojednostavljenim funkcijama.

Norton Mobile Security

najbolji antivirusi za AndroidNorton je već godinama poznat kao program zaštite vrhunske kvalitete. Još od ranih dana PC-ja, korisnici su se mogli upoznati s kompanijom Symantec i njihovim proizvodom Norton Antivirus Security. Dolaskom pametnih telefona Symantec je počeo razmišljati u ‘novom smjeru’ i nije prošlo puno vremena dok su u Symantecu shvatili kako bi bilo dobro kada bi radili programe zaštite i za Android operativni isstem, što je naravno dočekano s oduševljenjem kod Android korisnika.

Ono što prvo treba istaknuti kod Norton antivirusa za Android jest poveći broj mogućnosti koje ovaj antivirus nudi. To je definitivno dobra stvar, kao i činjenica da je Norton Mobile Security antivirus čije osnovne funkcije su dostupne besplatno, dok napredne funkcije (koje omogućavaju puno veći stepen zaštite od osnovnih funkcija) koštaju određeni iznos u visini godišnje naknade.

Preuzmite besplatnu verziju Norton Mobile Security.

Sama Premium licenca se može aktivirati za iznos od 30 dolara (20 dolara za nove korisnike). Isto tako, cijena je veća u odnosu na ostale antivirusne programe za Android, no kada pogledate malo bolje vidjet ćete da Norton opravdava sav uloženi novac.

Norton donosi zaštitu od malwarea, odnosno od raznoraznih kodova i/ili programa koji su štetni za vaš pametni telefon. Skener štetnih programa se može postaviti na nekoliko modova skeniranja- od osnovnog do dubinskog (koje traje najviše vremena, ali je i najdetaljnije). Nadalje, Norton ima i sistem zaštite od krađe. Ovaj sistem se aktivira na način da korisnik prvo napravi korisnički račun te nakon toga na službenoj Nortonovoj stranici omogući sistem zaštite od krađe.

Norton Mobile Security je već dugi niz godina jako dobar sistem zaštite za korisnike Android pametnih telefona. Jedina ‘mana’ Nortona je- cijena. No ako u vašem domu imate nekoliko Android pametnih telefona koje želite zaštititi, i ako vam ne smeta godišnji iznos od 30$,  Norton Mobile Security je ono što biste željeli imati.

McAfee mobile antivirus

Ono po čemu se McAfeeov antivirusni program zaštite za Android razlikuje od ostalih jest praćenje internet prometa svaki puta kada ste spojeni na bilo kakvu neosiguranu WiFi mrežu. Razlog tomu jest taj što postoji način pomoću kojeg ”loši dečki” mogu i žele promatrati ono što vi radite na internetu, a to se zove ‘njuškanje’ Address Resolution Protocol-a (protokola za pokazatelje adresa internetskih stranica). Ako Mcafeeov antivirus primijeti da se to isto događa vašem mobitelu, on istog trenutka isključuje vaš mobitel s interneta i obavještava vas o primijećenim aktivnostima.

Preuzmite besplatnu verziju McAfee mobile antivirus.

Nadalje, McAfee antivirus ima i oblik zaštite putem kojeg se svi vaši podaci, kao što su SMS poruke, popisi poziva, slike, videa ili bilo što što imate na mobitelu, snimaju i od njih se radi sigurnosna kopija. Izgubili ste vaš mobitel? Nema problema. Spajanjem na internet možete uključiti sigurnosni alarm. Isto tako ako se bojite da vam je neko ukrao mobitel, ono što možete učiniti preko Mcafee-ovog antivirusa jest slanje udaljenog resetiranja na tvorničke postavke vašeg mobitela i na taj način možete minimizirati štetu.

Čak i ako ne učinite ništa, istog trenutka kada lopov izvadi vašu SIM i stavi neku drugu karticu, telefon biva automatski zaključan, a McAfee vam dopušta da konstantno pratite gdje je vaš mobitel preko karte, uz naravno ‘tiho’ slikanje kradljivca nakon čega se slika automatski elektroničkom poštom šalje vama.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje svojim korisnicima omogućuje novi McAfee mobilni antivirus. Iz opisanoga možemo vidjeti kako im je zaista stalo do sigurnosti njihovih korisnika, što je naravno fenomenalna stvar, jer ćete uz McAfee zaista uvijek moći mirno spavati. Ipak, ovako širok spektar zaštite dolazi uz cijenu od 40$

Lookout Premium

Lookout Premium je antivirus koji, osim što detektira veliku većinu prijetlnji za vaš mobitel, isto tako sadržava i zaštitu tijekom pregledavanja interneta kao i ”Anti-Theft” zaštitu (ili zaštitu tijekom krađe). Posebnost Lookouta jest u tome što, za razliko od nekih drugih antivirusa koji u slučaju krađe omogućuju davanje ‘udaljenih’ naredbi mobitelu  preko SMS-ova, Lookout Premium omogućava izdavanje zapovjedi izravno sa internet konzole. Ovaj način se koristi i za lociranje mobitela u slučaju da ste ga zametnuli ili izgubili.

Preuzmite besplatnu verziju Lookout Security and Antivirus.

Dodavanje zvuka za lociranje mobitela u slučaju da je izgubljen kao i aktiviranje zvučnog alarma (čak i ako je mobitel u ‘tihom modu’) samo su neki od oblika zaštite koje vam pruža Lookout. Ono što nam se isto tako jako dopalo kod Lookouta je mogućnost traženja mobitela preko GPS-a, kao i odbijanje neželjenih poziva i/ili SMS/MMS poruka od neželjenih pošiljatelja.

S obzirom da je danas sve češća krađa mobitela i s obzirom da su posebno na meti skuplji i kvalitetniji mobiteli, Lookout se pobrinuo i za to. U slučaju krađe, svi podaci koje imamo u mobitelu (od telefonskih brojeva do različitih PIN brojeva, i sl.) i/ili na našoj kartici za pohranu podataka mogu biti obrisani jednostavnim uputama sa Lookout korisničkog računa. Sustav ‘backupa’ (ili sigurnosne kopije) će korisnicima omogućiti vraćanje svih podataka i datoteka.

Osim ‘standardne’ zaštite protiv virusa, spywarea i ostalih internetskih ‘štetočina’, Lookout Premium kao takav svojim korisnicima omogućuje zaista dobar omjer zaštite i uloženog. A što se tiče ‘uloženog’ tada treba navesti kako Lookout Premium verzija košta nekih 25$ (ovisno gdje ga kupujete- sa Google Storea ili službene stranice).

Avast Mobile Antivirus

Najbolja stvar u vezi Avasta jest definitivno ta što je besplatan. Da, radi se o antivirusnom programu za Android mobitele koji je u cijelosti besplatan.

Preuzmite besplatnu varijantu Avast Mobile Antivirus.

Razlog zbog kojeg smo naveli Avast jest, osim što se radi o antivirusnom programu koji je u cijelosti besplatan, taj da se ipak radi o jednom solidnom antivirusu koji će zadovoljiti potrebe onih manje zahtjevnih korisnika.

Na Google Playz Avast ima ocjena korisnika od 4.5. te više od 100 milijuna skidanja. Ove dvije stvari samo dodatno pokazuju da je Avast Mobile Antivirus zaista jedan od najboljih antivirusa za Android i da se s punim pravom našao na popisu najboljih antivirusnih programa.

Uz standardnu zaštitu od virusa i ostalih štetnih stvarčica, tu je i firewall, sistem blokiranja neželjenih poziva, sistem pronalaženja dostupnih WiFi mreža, zaključavanje aplikacija lozinkama uz stvaranje glavne lozinke, sistem uštede baterije kojim Avast automatski, ovisno preferencama korisnika upravlja resursima baterije, i druge.

Neke mogućnosti koje Avast može imati nisu dio standarnog Avast Mobile seta, što znači da ćete ih morati skinuti zasebno (kao na primjer Avastov sistem zaštite u slučaju krađe), ali su i dalje besplatne.

Ono što se može ‘zamjeriti’ Avastu jest to što skeniranje (pogotovo ono ‘dubinsko’) ima vrlo snažan utjecaj na cjelokupne performanse mobitela. To znači da je za vrijeme skeniranja najpametnije ostaviti neko vrijeme mobitel sa strane. Druga stvar su reklame, koje dosta često ‘iskaču’ i koje znaju biti iritantne. No kao što smo već rekli, korisnicima koji nisu toliko sitničavi i koji nisu toliko zahtjevni u pogledu zaštite, Avast Mobile Antivirus će biti antivirus ‘po mjeri.’

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta