Šta uraditi kada se Android aplikacije ponašaju čudno?

Predmemorija(Cache) su podaci koje android aplikacije pohranjuju na uređaju kako bi se na taj način ubrzao rad samog uređaja. Ako vam je aplikacija prestala raditi ili vam nestaje prostora, brisanje predmemorije bi možda moglo pomoći. Privremeni podaci nose zajedničko ime ‘cache’ i zauzimaju prilični postotak vašeg omiljenog telefona. Objasnit ćemo šta oni rade i kako ih možete izbrisati.

Šta uraditi kada se Android aplikacije ponašaju čudno?

Mobitel koristi privremene podatke pohranjene u datotekama kojih se uređaj brzo sjeti kad god otvorite aplikaciju. Datoteka u predmemoriji korisna je samo u svojem programu.  Nakon što aplikacija odluči da pohranjeni podaci više ne vrijede, odbacit će ih zajedno sa pridruženim podacima u ‘cacheu’.

Cache se ne koristi samo na Androidima . On postoji i u preglednicima, softveru i operativnim sistemima. Bez njega bi računari učitavali sliku s interneta ili aplikacije svaki put kad biste im pristupili.

Kako izbrisati predmemoriju ili cache na Androidu?

Ne morate izbrisati sav cache na telefonu, već iz problematičnih aplikacija.

  • Otvorite Postavke ili Settings i birajte stavku za zapremninu odnosno Storage.
  • U listi pritisnite na Other Apps što će vas odvesti na listu aplikacija instaliranih na vašem mobitelu.
  • Izaberite aplikaciju čiju predmemoriju želite izbrisati. Da biste otkrili koja zauzima najviše prostora, pritisnite na tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i birajte opciju ‘Sort by size’.
  • Na info stranici od aplikacije pritisnite na opciju Clear Cache.

Ako se odlučite za ‘Clear Storage’, imajte na umu da ste odabrali opciju s kojom ne samo da brišete predmemoriju, već i sve podatke koje aplikacija koristi. To znači da ćete dobit  verziju koju ste imali kad ste prvi put instalirali aplikaciju.

Nakon što pobrišete sve privremene podatke, oslobodit ćete prostor na uređaju i možda popraviti greške koje uzrokuje određene aplikacije. Vodite računa da će neki dijelovi aplikacije u početku raditi sporije.

Aplikacije za upravljanje vlastitim financijama

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta