Kako zaštititi IP nadzorne kamere od napada hakera

Moderna tehnologija je donijela mnoga unapređenja u raznim životnim sferama. Međutim, ni najnoviji uređaji nisu otporni na zloupotrebe,pa tako i nadzorne kamere. Jedna od najvećih kontradiktornosti jeste činjenica da tehnologija koju koristimo da bi zaštitili ljude i imovinu, kao što su IP kamere za video nadzor, može biti upotrebljena protiv nas. Pri tome, najveća prijetnja su cyber napadi hakera.

Kako zaštititi IP nadzorne kamere od napada hakera

Mogućnost da će se nešto ovako dogoditi je mala, jer hakeri prije svega napadaju brendove, banke, bogate kompanije ili javne institucije, ali zabrinutost koja se javlja zbog toga nije sasvim bezrazložna. Naime, za svega nekoliko minuta iskusni hakeri mogu provaliti u bilo koji uređaj koji je povezan na internet i nije adekvatno zaštićen. Moglo bi se čak reći da svakom kupovinom bilo kog uređaja koji se povezuje na internet – korisnik daje novu priliku za hakovanje.

S obzirom da su svi uređaji koji su povezani na internet podložni hakerskim napadima, ni nadzorne kamere nisu izuzetak. Dobra vijest je što korisnici mogu poduzeti neke jednostavne radnje kako bi svoje IP kamere zaštitili od hakovanja.

U nastavku teksta dajemo detaljan pregled kako se kućna nadzorna kamera može hakovati i šta možemo uraditi kako bi spriječili napade hakera. Za više informacija o nadzornim kamerama možete posjetiti web stranicu https://videonadzor.net/.

Kako se kućna nadzorna kamera može hakirati?

Postoje dva glavna načina da hakeri pokušaju da pristupe nadzornim IP kamerama kada su one povezane na internet:

Pristup video zapisima sa nadzornih kamera

Prva, i mnogo opasnija vrsta hakerskih napada je napad na direktnu liniju do vašeg video zapisa. To može biti lokalni ili daljinski hakerski napad.

Da bi nadzornoj kameri pristupio lokalno, haker mora biti u dometu rutera preko koga ta kamera dobija pristup internetu. Kada su u dometu, hakeri pokreću program koji će pokušati da dešifruje lozinku vašeg bežičnog rutera. Ako je lozinka slaba, haker će lako pristupiti mreži, a samim tim i vašim sigurnosnim kamerama.

Drugi način na koji haker može lokalno pristupiti vašoj mreži je lažno predstavljanje mreže – spoofing. Pri ovakvom napadu cilj je da se neka lažna mreža prikaže kao prava, a u svrhu zaključavanja vašeg uređaja koji je povezan na interent.

Svaki korisnik bežičnog umrežavanja zna da nakog prvog povezivanja nekog uređaja na WiFi mrežu, taj uređaj neće tražiti unošenje loznike pri novom povezivanju. Umesto toga, uređaj će sam pristupiti mreži

kada dođe u njen domet.  Ovo je sa jedne strane dobra stvar, jer se ne morate ponovo prijavljivati, ali se uređaj na taj način može hakovati kroz takozvani „spoofing“.

Hakeri često napadaju bežične mreže jednostavnim kreiranjem nove „spoof“ mreže gdje kopiraju SSID (Service Set Idnetifier – ime dodijeljeno bežičnoj lokalnoj mreži). Ova „lažna“ mreža ima snažan signal i pokriva isto područje kao i prava mreža. Na taj način se računari i drugi uređaji automatski konektuju na „spoof“ mrežu umjesto na pravu mrežu.

Drugi način je daljinsko hakiranje, i ono je, kada je u pitanju kućni video nadzor, vjerojatniji scenario. Daljinsko hakiranje se definiše kao zlonamjerna radnja koja cilja jedan ili mrežu internetskih uređaja. U daljinskom hakiranju haker pronalazi ranjive tačke u uređaju, odnosno u mrežnom sigurnosnom softveru odakle pristupa mašini ili sistemu. Kada nadzorna kamera prenosi video signal preko interneta, taj signal mogu napasti hakeri putem passworda.

Ne postoji mnogo toga što možete učiniti kako bi spriječili daljinske napade, osim jedne stvari a to je česta promjena passworda.

Preuzimanje kontrole nad konekcijom nadzorne kamere

Drugi način na koji hakeri „provaljuju“ u uređaje povezane na internet je da ih preuzmu zbog botnet-a. Botnet je skupina umreženih računala inficiranih zlonamjernim softverima (virusima) koje kontrolišu hakeri bez znanja vlasnika tih uređaja. Na ovakav način hakeri mogu napadati i druge naizgled bezopasne uređaje kao što su štampači i DVR uređaji za video nadzor.

Cilj ovakvog hakiranja nije da se ukrade materijal zabilježen na IP sigurnosim kamerama, već da se preuzme internetska konekcija i da se snaga procesora upotrebi u druge svrhe, najčešće za napad DDoS-om. DDoS napad je pokušaj da se online usluga učini nedostupnom za nekog korisnika, tako što će  se web server preopteretiti saobraćajem iz više izvora. U ovakvim napadima često učestvuje i preko 1.000 uređaja. Oni mogu biti usmjereni na različite važne resurse, od sajtova banaka do web portala sa vijestima, i predstavljaju veliki izazov što se tiče sigurnosti ljudi, s obzirom da hakerima omogućuju pristup važnim osobnim podacima online korisnika, primjerice klijenta neke banke.

Kako znati da li je kućna nadzorna kamera hakirana?

Na žalost, veoma je teško znati kada je neki od uređaja koji je povezan na internet tajno hakiran. Potencijalno upozoronje može biti to da će povezane nadzorne kamere raditi sporije, sa slabijim performansama.

Kada haker preuzme kontrolu nad nadzornom kamerom, procesor kamere postaje preopterećen, što može ometati normalan rad kamere. Naravno, smetnje u radu, kao što su smetnje u emitovanju signala, prekid signala i sl, mogu jednostavno biti rezultat slabe veze ili slabog signala, i ne moraju nužno da ukazuju na hakovanje. Ali ako postoje iznenadni i kontinuirani padovi performansi i smetnje u radu sistema nadzornih kamera, bilo bi dobro da pokrenete neke zaštitne mjere.

8 načina da zaštitite kućni video nadzor od hakera

Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu spriječiti provalnike da hakiraju vaše nadzorne kamere. Ovo su neki od njih.

Jak password

Slab password je poput davanja ključeva od vašeg doma u ruke lopovima. Kada instalirate kamere za video nadzor, prvo što treba uraditi jeste promjena podrazumijevane šifre. Trebalo bi da mudro napravite sigurnu lozinku, koja se ne može lako provaliti. Izbjegavajte lozinke kao što su broj vašeg telefona ili datum rođenja. Za kreiranje jake šifre koristite kombinaciju slova, brojeva i simbola.

Zaštitite ruter

Ako koristite WiFi konekciju za vaš video nadzor, uvijek ga zaštitite lozinkom. Kao i u prethodnom slučaju, izbjegavajte upotrebu datuma rođenja ili broja telefona kao lozinku. Upotrebite kombinaciju slova, brojeva i simbola, kako bi password što snažnije štitio vaš WiFi ruter.

Enkripcija podataka

Kada birate kamere za  video nadzor, obratite pažnju na da li sustav posjeduje mogućnost enkripcije. Enkripcija je šifrovanje podataka u svrhu njihove zaštite i svaki sustav kućnog video nadzora koji nema mogućnost šifrovanja može postati laka meta hakera. Ovo se također odnosi i na mobitele preko kojih kotrolišete vaše kamere.

Instalirajte antivirus program

Na uređajima, bilo mobitelima ili kompjuterima, koji imaju pristup vašim nadzornim kamerama obavezno instalirajte dobar antivirusni sofware. Zaštitni zid (Firewall) i antivirusni program su ključni za detekciju malware-a, virusa i drugih zlonamjernih software-a.

Ograničite broj odobrenih uređaja

Možete ograničiti broj uređaja koje želite koristiti za pristup video nadzoru. Vaš smartphone, tablet, laptop i desktop biće sasvim dovoljni da vam osiguraju monitoring nadzornih kamera sa bilo kog mjesta.  Svi ostali uređaji su suvišni jer povećavaju rizik od hakiranja.

Nikad ne koristite javnu WiFi mrežu za pristup nadzornim kamerama

WiFi mreža preko koje vaš mobilni uređaj ima pristup internetu mora da bude bezbjedna. Korišćenje javne WiFi mreže sa udaljene lokacije znatno olakšava hakerima pristup vašim podacima, kao što su Id vašeg e-maila ili vaše lozinke.

Ažurirajte

Redovito ažuriranje software-a za video nadzor je također veoma važno. Većina proizvođača software-a redovito ažurira svoje programe i aplikacije kako bi poboljšala njihove performanse, dodala nove značajke i odgovorila na modernizovane hakerske prijetnje. Hakeri neprestano pronalaze nova rješenja za svoje zlonamjerne radnje, pa ako vaš sigurnosni softwer nije ažuriran, postaće skloniji hakiranju.

Redovito mijenjajte lozinke

Da bi ste sigurnost pomaknuli na višu razinu, redovito mijenjajte lozinku vašeg sustava nadzornih kamera. Upotreba zastarelih password-a može učiniti vaš video nadzor ranjivim na hakiranje.

Savjeti dati u ovom tekstu vam mogu pomoći da nadmudrite hakere i minimizirate rizik od hakiranja. Imajte na umu da jednostavno instaliranje kamera kućnog video nadzora nije dovoljno kakao bi vaš dom bio potpuno zaštićen od hakerskih napada. Isključivo je na vama odgovornost da redovito ažurirate sistem i lozinke, provjerite eventualne nedostatke u radu i sprovedete sve neophodne preventivne mjere.

Najnovije

Popularno

Više savjeta