Kako napraviti sigurnu lozinku

Svake se godine rade top liste najčešće korištenih lozinki i upozorava korisnike da ih ne koriste. Težak zadatak može biti kako napraviti sigurnu lozinku koja će biti dovoljno kratka da je korisnik može zapamtiti, a dovoljno duga i sigurna da je haker ne može tako lako probiti.

Kako napraviti sigurnu lozinku

Danas je uobičajeno da lozinka ima barem osam, a često i više od deset znakova koji se sastoje od velikih, odnosno malih slova te brojki. Ipak često ni to nije dovoljno za zaštitu.

Stručnjaci za sigurnost dijele brojne savjete kako se zaštititi. Donosimo vam neke od tih savjeta.

1Ako se vaša lozinka može pronaći u rječniku, zaboravite na nju. Većina programa koristiti velike baze riječi iz rječnika i pomoću njih pokušava otkriti lozinku.

2Svaki račun trebao bi imati vlastitu lozinku. Možda vam se ne čini bitnim to što imate istu lozinku na e-mailu i serveru za igrice, ali čim hakeri otkriju pukotinu u sigurnosti, zasigurno će je iskoristiti da dođu do što više podataka.

3Neka lozinka bude fraza logična samo vama. Idealna bi bila duža od 14 znakova.

4Zaboravite na gramatiku. Izaberite riječ iz nekog manje raširenog jezika i namjerno je krivo napišite. Naravno napravite takvu grešku da je tu riječ opet lako zapamtiti.

5Većina servisa nudi opciju podsjećanja na lozinku ako je zaboravite. Ponudit će vam nekoliko generičkih pitanja, na koja vi prilikom prve registracije odgovorite, a prilikom postupka obnove lozinke, oni tim odgovorima provjeravaju vaš identitet. Ipak bolja solucija je sam zapisati neko pitanje ili na generičko pitanje poput ‘Ime vašeg prvog kućnog ljubimca?’ odgovoriti frazom koja je samo vama poznata.

6Ako koristite različite pretraživače otežat ćete krađu lozinki za sve račune. Tako koristite jedan za neformalno surfanje, drugi za e-mail, treći za sigurne transakcije poput online kupnje ili e-bankinga.

7Tretirajte svoju e-mail adresu kao što biste tretirali svoju kućnu adresu. Ne ostavljajte je po forumima ili za različite kvizove i neke druge gluposti. Radije otvorite e-mail adresu koja će vam koristiti samo za to.

8Mijenjajte lozinke redovno. Preporučuje se da barem svaka tri mjeseca promijenite lozinku na svom računu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta