Android ili iOS: Koji operativni sistem je više podložan sajber napadima?

Borba između Android i iOS operativnih sistema traje već godinama, a korisnici često postavljaju pitanje koji od ova dva sistema pruža veću sigurnost kada je riječ o sajber napadima. Obje platforme imaju svoje prednosti i nedostatke, ali je važno razumjeti njihove razlike kako biste mogli donijeti pravu odluku o tome koji operativni sistem je bolji izbor kada je u pitanju bezbjednost vaših podataka. U ovom članku, istražit ćemo karakteristike Android i iOS sistema u kontekstu sajber sigurnosti i pokušati utvrditi Koji operativni sistem je više podložan sajber napadima.

Android ili iOS: Koji operativni sistem je više podložan sajber napadima?

  1. Otvoreni kod vs. Zatvoreni kod

Jedna od ključnih razlika između Androida i iOS-a je njihov pristup kodu. Android je operativni sistem otvorenog koda, što znači da je izvorni kod dostupan javnosti i može biti prilagođen od strane različitih proizvođača uređaja. S druge strane, iOS je operativni sistem zatvorenog koda, a Apple ima potpunu kontrolu nad softverom i hardverom svojih uređaja.

Otvaranje koda Androida može značiti veći broj ranjivosti, jer različiti proizvođači mogu ugraditi svoje verzije softvera s različitim nivoima sigurnosti. Također, to znači da korisnici možda neće dobiti ažuriranja odmah, što ih može učiniti izloženijim sajber prijetnjama. S druge strane, zatvoreni kod iOS-a omogućava Appleu brže reagiranje na sigurnosne probleme, a korisnici često dobijaju ažuriranja odmah nakon što su dostupna.

  1. Rasprostranjenost i fragmentacija

Android ima veći tržišni udio u poređenju s iOS-om, što ga čini privlačnijom metom za hakere. Veći broj korisnika znači veći potencijal za širenje zlonamjernog softvera i sajber napade putem aplikacija i malicioznih web stranica. Također, Android je prisutan na različitim uređajima, što rezultira fragmentacijom operativnog sistema i otežava pravovremena ažuriranja za sve korisnike.

  1. App Store vs. Google Play

Google Play Store ima manje stroge kontrole kvalitete u poređenju s Appleovim App Store-om. Iako Google sprovodi provjere aplikacija prije nego što ih objavi na Play Store-u, veća otvorenost platforme znači da maliciozni softver lakše može proći kroz filtere. S druge strane, Apple je poznat po strogim kontrolama koje sprovodi prije nego što dozvoli aplikacijama da se pojave u App Store-u, što smanjuje šanse za distribuciju zlonamjernog softvera putem njihove platforme.

  1. Sigurnosne opcije

Oba sistema imaju napredne sigurnosne opcije, ali se razlikuju u načinu na koji se koriste. Android omogućava korisnicima veću prilagodljivost i kontrolu nad dozvolama aplikacija, ali to može dovesti do toga da korisnici nemarno odobravaju pristup osjetljivim informacijama. iOS koristi strožije dozvole i zaštitu od praćenja korisnika, što može doprinijeti većoj sigurnosti.

U konačnom, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koji operativni sistem je sigurniji. Obje platforme imaju svoje jedinstvene prednosti i izazove kada je u pitanju sajber sigurnost. Ključna stvar je da korisnici budu informisani o sigurnosnim mjerama i najboljoj praksi zaštite podataka bez obzira na to koji sistem koriste. Korištenje ažurnih verzija softvera, instalacija pouzdanih aplikacija s provjerenih izvora i pažljivo rukovanje osjetljivim informacijama može pomoći u zaštiti vašeg uređaja od sajber napada.

Napomena: Uvijek se preporučuje da se korisnici pridržavaju savjeta i smjernica koje pružaju proizvođači kako bi zaštitili svoje uređaje od sajber napada.

Instagram eKako

Kako provjeriti da li vam je Gmail hakiran

Najnovije

Popularno

Više savjeta