Tri načina kako očistiti mrlje od crnog vina

Mrlje od crnog vina treba pažljivo čistiti. Tvrdokorne su i veliki problem je što se konstantnim trljanjem mrlja može još više uvući u tkaninu, odjeću, ili npr. tepih. Donosimo tri načina kako ukloniti mrlju od crnog vina.

Očistite mrlje od crnog vina – način br. 1

Šta vam je potrebno:
– Papirnati ručnici
– Sol
– Mineralna voda
– Persil deterdžent za uklanjanje mrlja
– Tekući sapun

1 Mrlju polijte mineralnom vodom, ali nemojte odmah početi trljati. Što brže polijete mrlju mineralnom vodom, manja je šansa da će se uvući u tkaninu.

2 Pospite mrlju s malo soli, ne previše, no ipak dovoljno da prekrije cijelu površinu. Ostavite sol da djeluje otprilike 30 minuta, te ju nakon toga usišite ili otresite s tkanine.

3 Nakon što ste otresli sol, papirnatim ručnicima polako tapkajte mrlju.

4 Ključno je da mrlju ne trljate, kako ne bi još dublje prodrla u tkaninu. Nakon određenog vremena, uvidjet ćete kako je mrlja od crnog vina lagano posvijetlila i odvojila se od tkanine.

5 Nakon što ste odradili sve korake, mrlju ponovno isperite mineralnom vodom.

6 I na kraju, mrlju ćete vrlo lako u potpunosti ukloniti nekim od deterdženata za pranje rublja, a mi vam svakako preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema vašoj tkanini.

Način br. 2

Šta vam je potrebno:
– Bijelo vino
– Soda bikarbona
– Deterdžent za pranje rublja Persil

Mrlju od crnog vina prelijte bijelim vinom i premažite malo debljim slojem paste od sode bikarbone. Pustite nekoliko sati da odstoji, te borbu s mrljom završite u perilici rublja s Persilom.

Način br. 3

Šta vam je potrebno:
– Sol
– Limunov sok (može i otopina limunske kiseline)
– Rakija (alkohol)

Mrlju nikako nemojte namočiti običnom vodom, jer će joj to omogućiti daljnje širenje. Radije je odmah prekrijte debljim slojem soli, te pustite da tako odstoji 10-ak minuta. Ako sol ne ukloni mrlju do kraja, istrljajte ju otopinom limunske kiseline ili limunovim sokom.

Dodatna dva načina su da se mrlja od crnog vina prelije bijelim vinom i potom očisti limunovim sokom, ili da se prelije rakijom, posuši, te zatim opere u perilici za pranje rublja.

Izvor: kako.hr

Pogledajte i druge savjete za čišćenje mrlja:
Kako ukloniti mrlje od kafe

Najnovije

Popularno

Više savjeta