Kako zaštititi dom od provalnika kada niste kod kuće

Kako zaštititi dom od provalnika kada niste kod kuće? Hiljade provalnika svake godine uspješno obave svoj posao. Često im to omoguće vlasnici kuća i stanova koji se ponekad ponašaju kao da ih nije briga hoće li nepoznata osoba ući u njihov dom i uzeti sa sobom što god želi.

Ovih 12 trikova će vam pomoći da ne postanete nova žrtva. Dobro ih zapamtite.

Korisne stvari koje mogu zaštititi dom od provalnika kada niste kod kuće

#1

Maknite vrijedne stvari s mjesta koja su lako vidljiva kroz prozor. U protivnom ćete provalnicima dati dodatan motiv da uđu u vašu kuću.

#2

Nećete biti kod kuće nekoliko dana? Sigurno će vas u međuvremenu netko nazvati. Zbog toga nemojte drugima dati do znanja da vas nema i da se zbog toga ne javljate, isključite zvuk na telefonu.

#3

Ugradite sigurnu bravu. Prema nekim istraživanjima provalnicima treba 1 minuta da provale u 73% domova, i to kroz ulazna vrata. Zbog toga je dobro imati bravu koja će ih u tome sprijeèiti. Obične su u redu, ali posebno dizajnirani ključevi (primjerice s rupicama za pinove) puno su bolje rješenje.

#4

Provalnici često koriste i prozore kako bi ušli u vaše dome. Zbog toga su rešetke dobro rješenje primjerice za stanove u prizemlju.

#5

Brinite o izgledu okućnice. Provalnici će u protivnom misliti da je kuća napuštena i da nitko u njoj ne živi, a to je za njih jackpot.

#6

Provalnici se uvijek boje da će ih netko uhvatiti. To je nešto što naravno nikako ne žele. Zbog toga je dobro koristiti trikove kojima ih možete uplašiti. Jedan takav primjer je postavljanje natpisa na kojem piše da je kuća / stan / zemljište pod nadzorom.

#7

Neke provalnike privlače čak i kartonske kutije novih uređaja. To im daje znak da se u kući ili stanu nalazi novi TV ili računalo koje puno košta.

#8

Što učiniti kada napuštate stan i odjednom ugledate sumnjive ljude pred vašom zgradom? Odgovor je: glumite. Potencijalnim provalnicima dajte do znanja da je netko ostao u stanu, mahnite prema prozoru kao da nekoga pozdravljate.

#9

Provjerite svoje brave. Ako uočite da su izgrebane, postoji mogućnost da je netko pokušao na silu ući u vaš dom.

#10

Loše je zamračiti sve prozore. Malo tko voli živjeti u potpunom mraku. Time provalnicima dajete do znanja da niste kod kuće.

#11

Često je provalnicima prva prepreka – ograda. Zbog toga nije loše imati biljke s trnjem na ogradi, to će ih spriječiti da ih lako preskoče.

#12

Ne odgovarajte na sumnjive telefonske ankete, pogotovo ne na ono u kojima vas pitaju koliko ljudi živi u vašem domu, kad radite i slično. Postoji mogućnost da ste nekome na radaru i da želi saznati najbolji trenutak kada nesmetano može ući u vaš dom.

 

Pratite nas i na INSTAGRAMU

Najnovije

Popularno

Više savjeta