Osam načina kako ukloniti mrlje od kafe

Nekoliko savjeta šta činiti da nestanu mrlje od kafe sa tkanine:

1 Dio tkanine na kojoj je mrlja od kafe preliti i natopiti sa hladnim mlijekom. Ostaviti neko vrijeme da odstoji pa onda oprati u sapunici, trljajući dok mrlja ne nestane.

2 Napraviti smjesu od 1 žumanca i glicerina i time premazati fleku. Trljati zaprljano mjesto četkicom. Zatim isprati mlakom vodom.

3 Čim prospete kafu, dok je još mokro, probajte da isperete mrlju mineralnom gaziranom vodom.

4 Deterdžent za sude sipajte u malo tople vode i dodajte soli. Četkicom trljajte fleku dok ne izblijedi.

5 Napravite mješavinu sirćeta i alkohola u jednakim količinama i utrljajte u tkaninu. Ostavite je kratko natopljenu mješavinom alkohola i sirćeta, a zatim isperite hladnom vodom.

6 Za tvrdokorne fleke na bijeloj neosjetljivoj tkanini upotrebite Domestos razrijeđen sa vodom. Utrljajte četkicom, a potom isperite.

7 Možete koristiti komercijalne izbjeljivače za veš, koje ćete nerazrijeđene, direktno iz boce nanijeti na samu fleku i ostaviti da djeluje.

8 Ako je u pitanju bijela pamučna tkanina slobodno je „odkuhajte“ na stari način: u stari lonac stavite uflekanu tkaninu, sipajte malo praška za veš i nalijte vode, da prekrije tkaninu. Neka voda ključa 15-20 minuta. Kad se ohladi ponovo je operite ili je samo isperite čistom vodom.

Savjeti

Ove savjete najbolje je isprobati na svježim mrljama, jer je učinak bolji nego na tvrdokornim, starim flekama.
Poslije uklanjanja mrlja tkanina neće biti idealno čista, već će biti neophodno mašinsko pranje. Može se tookom pranja dodati izbjeljivač koji će do kraja ukloniti fleke.
Ako nemate pri ruci glicerin pokušajte sa glicerinskim sapunom.

Upozorenja

Kada koristite izbjeljivač pročitajte na uputstvu da li je samo za neobojen bijeli veš ili se smije koristiti i na odjeći u boji.
Prvo provjerite na rubu da li izbjeljivač oštećuje platno prije nego ga natopite sa njim.

 

Izvor: Kakopedija.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta