Pravi izbor prilikom kupovine nekretnine – Kuća ili stan?

Kupovina nekretnine predstavlja veliku investiciju i važnu životnu odluku. Prije nego što se upustite u pretraživanje tržišta, javlja vam se neizbježna dilema – šta je bolje kuća ili stan. Budući da je riječ o značajnom izboru koji će uticati na cijelu porodicu i vaš način života, potrebno je dobro razmisliti i postaviti prioritete. Javiće se mnoga pitanja na koja možda nećete odmah imati odgovore, ali sigurni smo da ćete, nakon konsultacija sa ostatkom porodice, doći do zajedničkog rješenja. U narednim pasusima pokušaćemo da vam predstavimo prednosti i mane života u oba prostora, a koje možda do sada niste imali u vidu.

Pravi izbor prilikom kupovine nekretnine – Kuća ili stan?

Sve prednosti kuće

Pozitivne strane kuće kao životnog prostora došle su do izražaja pojavom pandemije izazvane koronavirusom. Svi su poželjeli da imaju prostrano i zeleno dvorište i provode opuštajuće trenutke sa porodicom, nešto što nije bilo moguće ukoliko živite u stanu i gradskoj sredini. Kuća pruža mogućnost bavljenja baštovanstvom, gajenja povrća i voća, a ukoliko imate zanimljiv hobi, dodatne prostorije kao što su atelje ili radionica biće lako organizovane u većem prostoru. Djeci će posebno iskustvo biti svakodnevno igranje u dvorištu, a vama će uštedjeti vrijeme jer nećete morati da ih stalno izvodite do obližnjeg igrališta, kao što je slučaj kod porodica koje žive u stanu. U selima možete češće naći povoljne kuće na prodaju, dok ih je u gradskim sredinama teško pronaći, jedino na periferiji grada.

Negativne strane kuće

Ukoliko pripadate grupi osoba kojoj čišćenje prostora teško pada, onda kuća neće biti najidealnije rješenje za vas. Pored toga, kuća traži konstantna ulaganja, popravke i održavanje dvorišta – jednom rječju, morate stalno biti angažovani oko uređenja vašeg životnog prostora. Još jedna stavka koja se odnosi na život u kući jeste grijanje, i računi koji uglavnom budu viši nego u stanu. Ako kupujete kuću u gradskoj sredini, morate obratiti pažnju na povezanost sa centrom grada i dostupne linije prevoza. Kuće se najčešće nalaze na periferiji grada, pa će vam biti potreban dodatan novac ukoliko su škola ili posao previše udaljeni od vas.

Kako očistiti dom od negativne energije

Sve prednosti stana

Boravak u stanu više će odgovarati praktičnim osobama, nekome ko ne voli da obavlja kućne poslove poput čišćenja, ko voli da provodi vrijeme napolju i kome ne smeta buka i gužva u saobraćaju. Stan je ekonomičniji izbor kada je riječ o održavanju, oko njega nećete imati konstantne dodatne popravke, a za popravke krova, fasade zaduženi su majstori koji održavaju čitavu zgradu i vi niste u obavezi da odvajate vaše vrijeme za takve aktivnosti. Velika prednost stana je što u startu ne morate da razmišljate o infrastrukturi, pa tako imate sprovedenu vodu, struju, kao i grijanje. Ako ste tip osobe koja prati različita kulturna, sportska i muzička dešavanja, onda će vam ovi sadržaji biti dostupniji nego ljudima koji su na periferiji grada.

Negativne strane stana

Manjak prostora i nedostatak prirodnog okruženja glavne su mane života u stanu. Zgrada i život u takvoj vrsti zajednice nameće određena pravila ponašanja, pa nećete uvijek biti u mogućnosti da slušate glasno muziku ili popravljate komad namještaja u vrijeme kućnog reda. Mali balkon i sobne biljke nekad su vaša jedina konekcija sa prirodom, a čest problem predstavlja i nedostatak pomoćnih prostorija gdje biste odlagali i skladištili višak stvari. Takođe, stan je nestimulativno okruženje za djecu i morate ih konstantno upozoravati da ne prave buku kako ne bi smetali komšijama u zgradi. Nedostatak parking prostora problem je mnogih zgrada, dok u kući ne morate da razmišljate o ovom segmentu, prostora uvijek ima dovoljno.

Razmislite šta bi vas i vašu porodicu učinilo sretnima i kako biste željeli da izgleda vaš zajednički život. Nadamo se da će vam izdvojene stavke biti od pomoći prilikom odabira vašeg budućeg doma i investiranja u važan aspekt života.

Najnovije

Popularno

Više savjeta