Kako urediti kuću u minimalističkom stilu

Ukoliko volite jednostavnost, funkcionalnost, geometrijske oblike i prostor bez mnogo detalja i niste sigurni kako urediti kuću, onda je minimalistički stil pravi izbor za vas i vaš dom. Minimalizam je jedan od popularnijih dizajnerskih pristupa za uređenje enterijera posljednjih decenija.

Sve više ljudi se odlučuje za ovakav izgled svog dnevnog boravka, spavaće sobe i kupatila upravo zbog jednostavnosti. Donosimo nekoliko savjeta kako urediti kuću u ovom stilu.

Kako urediti kuću u minimalističkom stilu

Manje detalja znači više udobnosti

Keramičke figurice, bezbroj ramova za fotografije, ukrasi, umetničke slike, jastučići… za sve ove detalje nema mjesta u minimalističkom domu. Minimalizam u enterijeru pruža udobnost upravo kroz odsustvo detalja, a prisustvo funkcionalnog namještaja i isključivo neophodnih kućnih aparata. Postoje odlični smart home sistemi koji od minimalističke kuće lako prave pametnu kuću. Povezanost uređaja i njihovo prilagođavanje vašim potrebama pojačavaju funkcionalnost doma i kreiraju idealne uslove za svakodnevni život.

Karakteristike minimalističkog doma

U zavisnosti od toga kolikim prostorom raspolažete i kakvog ste senzibiliteta možete izabrati dizajn minimalizma po ugledu na Japance ili Skandinavce, mada se mnogi odlučuju za klasično uređen minimalistički dom.

Osnovni elementi klasično uređenog minimalističkog doma su:

  • čist prostor, dakle, poželjno je da prostorije budu bez pregradnih zidova;
  • masivni prozori koji će prostoriji obezbjediti dovoljno dnevne svjetlosti;
  • kombinacija i šema dvije do tri boje. Najčešći izbor: bijela boja u kombinaciji sa grafički sivom bojom;
  • materijali koji se koriste hrom čelik, staklo, plastika, keramika, veštački i prirodni kamen, teksturirano drvo;
  • namještaj geometrijskog oblika, strogih proporcija i boja i ravnih površina;
  • bez ukrasa i umjetničkih dekoracija;
  • horizontalne ili vertikalne žaluzine umesto zavjesa;
  • rasuto, odnosno raspršeno osvjetljenje, najčešće neonske i halogene plafonske lampe.

Dnevna soba u minimalističkom stilu

Minimalistički dnevni boravak je idealan za ljubitelje luksuza i elegancije. Odgovarajući dizajn će napraviti od dnevne sobe prostoriju punu pozitivne, svijetle i prijatne energije u kojoj svako rado provodi vreme. Klasične boje koje se koriste su crna, bijela, bež i siva, međutim, dopuštene su i smjele nijanse crvene, narandžaste i zelene.

Idealna minimalistička dnevna soba ima otvoren prostor i funkcionalan namještaj strogih formi. U ovoj prostoriji od presudnog značaja biće osvjetljenje. Veliki prozori koji pružaju puno sunčeve svetlosti danju i neonsko osvetljenje za noć učiniće sobu vizuelno većom.

Umjesto na policu, TV postavite na zid. Poželjno je da ormarići budu ugradni, a police ravnih linija. Glake siluete, ravne površine, geometrijski oblici – odlika su namještaja za dnevni boravak u minimalističkom stilu.

Kuhinja u minimalističkom stilu

Čistoća, red, ugradni kuhinjski elementi, skriveni kućni aparati – sve ovo je minimalistička kuhinja. Kao i u drugim prostorijama, i ovdje je poigravanje sa detaljima i nepotrebnim predmetima nedopustivo. Od materijala koji se mogu koristiti tu su prije svega prirodni materijali poput kamena i drveta, a u izbor ulaze i cigla, staklo, hromirani čelik.

Što se boja tiče, najčešće se za zidove, pa i keramiku i kuhinjske elemente koristi bijela boja. Prihvatljiva je i bež, kao i  siva. Sto i stolice takođe mogu biti u sivoj i bijeloj, ali i braon boji. Ne treba posebno napominjati da nameštaj mora biti jednostavnih, geometrijskih oblika, bez ukrasa i rezbarenih detalja. Pažljivo izaberite ambijentalno i radno osvjetljenje.

Spavaća soba u minimalističkom stilu


Veliki bijeli krevet okupan sunčevom svetlošću i zidovi mirnih nijansi u lila, bež i sivoj boji – ovo se može uzeti za definiciju spavaće sobe u minimalističkom stilu.

Savršena minimalistička spavaća soba je udobna i sa malo namještaja.. Ugradni ormari i noćni stočići jednostavnih oblika, ogledalo pričvršćeno za zid, jednostavne zavjese ili roletne i žaluzine umesto zavjesa, široki krevet sa drvenim uzglavljem – to je sve što vam je potrebno u spavaćoj sobi.

Kupatilo u minimalističkom stilu

Kombinacija crno – bijelo, sivo – bijelo, ili eventualno bež – braon, to su dopustive varijante boja za minimalističko kupatilo. Izaberite pločice u jednoj boji za pod i zidove.

Jedan od izbora za podne obloge može biti i vodootporni laminat jednostavne teksture. Pored osnovnih sanitarnih elemenata, dodaci za kupanje moraju biti u ograničenom broju. Police ne smiju da “opeterećuju prostoriju”, tako da je urednost i čistoća imperativ i u ovom slučaju. Kada treba da bude jednostavnog geometrijskog oblika. Ovo važi i za metalne nosače za ogledalo i držače za peškire. Osvjetljenje je ambijentalno.

Ulaz u kuću i dvorište

Dom uređen u minimalističkom stilu podrazumjeva i ulaz i dvorište uređeno u istom maniru. Što se samih ulaznih vrata tiče, izaberite ona bez ukrasa i detalja. Predsoblje i hodnik predstavljaju odraz vašeg ukusa i stila i prvo su sa čim se vaši gosti susreću. Zbog toga im treba posvetiti jednako pažnje kao i ostalim prostorijama. Nećete pogriješiti ukoliko i ovdje ispoštujete zlatno pravilo o kombinaciji dvije boje. Pod treba da bude jednostavne teksture bez prostirke ili pak sa tepihom ili stazom geometrijskih šara. Poželjno je da garderoberi i cipelari budu ugradni.

Pre nego što neko uđe u vaš savršeno uređen minimalistički dom, proći će kroz dvorište. Ispratite minimalistički dizajn i u eksterijeru, te odaberite baštenski namještaj ravnih linija, ravnih površina i suvišnih ukrasa. Kada su u pitanju ograde za dvorište i klizne kapije cijena je uglavnom povoljna, ali vodite računa o tome da i kapije i ograde moraju biti bez suvišnih ukrasa. Na kraju, upravo će minimalizam dvorišne ograde i bašte nagovjestiti minimalistički uređen dom.

Najnovije

Popularno

Više savjeta