Kako iskoristiti medicinski alkohol

Najčešća upotreba  za medicinski alkohol je kao sredstvo dezinfekciju ozljede ili rane. Ali to nije jedini način na koji se on može upotrijebiti. Donosimo sedam drugih i jednako korisnih upotreba medicinskog alkohola unutar doma.

Kako iskoristiti medicinski alkohol

Uklanja lak za kosu s ogledala

Kada koristite lak za kosu postoje šanse da ćete poprskati i ogledalo. U tom slučaju dovoljno je da samo prebrišete alkoholom ljepljive tragove kapljica laka za kosu i ogledalo će ponovno izgledati blistavo.

Čisti venecijanere

Medicinski alkohol odlično čisti venecijanere te vam ovo čišćenje neće oduzeti previše vremena. Sve što trebate je omotati plosnati predmet s tkaninom te je osigurati s gumicom tako da može stati između svakog sjenila. Tkaninu zatim samo umočite u alkohol i možete početi s čišćenjem.

Skida mrlje od tinte

U slučaju da ste zaprljali komad odjeće s tintom sve što treba je na nekoliko minuta namočiti taj dio odjevnog predmeta u medicinski alkohol. Potom tu odjeću normalno stavite na pranje.

Čisti kupatilo

Za čišćenje površina rađenih od hroma dovoljan vam je medicinski alkohol. Iz bočice izlijte tekućinu na tkaninu ili krpu koja dobro upija te time trljajte česme, glavu od tuša i ostale predmete od hroma. Ne morate čak ni ispirati jer će alkohol ispariti. Osim što će hrom biti blistav, ovaj način čišćenja ubija i mikrobe.

Šta još može tableta za pranje posuđa

Odstranjuje miris bijelog luka

Kada pripremate jelo čiji recept zahtjeva korištenje bijelog luka neizbježno da će vam se taj miris uvući u kožu. Samo pranje ruku vodom i sapunom neće biti od velike pomoći. Umjesto toga prvo nasipajte medicinski alkohol u ruke te ih protrljajte, a tek onda operite ruke toplom vodom i sapunom.

Održava vrtni alat čistim

Ako ste koristili vrtni alat kako bi uklonili trule, bolesne ili mrtve biljke važno je da taj alat onda u potpunosti dezinficirate kako se bakterije ne bi prenijele na zdrave biljke. Kako biste očistili vrtne alate prvo ih trebate oprati sa sapunom i vodom, a potom svaki alat posebno namočiti u alkohol na jednu minutu i nakon toga ih prebrisati čistom krpom te ostaviti da se osuše.

Uklanja masne mrlje

Medicinski alkohol možete koristiti kao univerzalno sredstvo za uklanjanje mrlja sa šporeta, kuhinjskih podloga, sudopera ili nekih drugih kuhinjskih uređaja. S obzirom na to da medicinski alkohol vrlo brzo nestane, čišćenje je puno jednostavnije i efikasnije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta