Kako urediti stan po feng šui principu

Feng šui je drevna kineska vještina koja, kao i tai či čuan, astrologija i sve druge kineske, za krajnji cilj ima potpuni sklad čovjeka i svijeta koji ga okružuje. Zato je, prema početnoj definiciji, to nauka o usklađivanju neba i zemlje, pa mnogi žele znati kako urediti stan po fen šui principu.

Bazira se na tokovima životne energije či koja kao kroz ljudski organizam protiče i kroz sve elemente oko njega. Ova nauka stara je više od šest hiljada godina, ali je današnji naziv dobila tek s „Knjigom sahrane“ koju je napisao Guo Pu iz dinastije Jin.

U današnje vrijeme pretežno se koristi onaj dio koji je namijenjen uređenju životnog prostora, jer su sve stvari na ovom svijetu u interakciji. Isto tako sasvim je sigurno da boje i raspored u domu mogu čovjeka učiniti vedrim, zadovoljnim i zdravim, a to se svakako odražava i na zbivanja u njegovom životu, motivaciju za rad, odnose sa drugim ljudima, otvorenost za nove doživljaje i osjećanja.

Kako urediti stan po feng shui principu

1 Kupatilo predstavlja finansijski položaj stanara, jer su to mjesta na kojima se koristi voda. U kupatilu obavezno treba imati kamen, ulazna vrata najbolja su ako su drvena i ako je u njihovoj blizini nešto zeleno. Treba da su neupadljivi, ne preveliki i besprijekorno čisti. Poklopac toaleta uvijek treba da bude spušten, a vrata prostorije zatvorena. Slavine i cijevi koje cure odma treba popraviti.

2 Kuhinja. Tradicionalno se tretira kao najznačajnija prostorija doma, razlog je što se tu nalazi štednjak, koji predstavlja središte porodičnog bogatstva. U kuhinji je poželjna žuta boja s crvenim elementima koja podstiču na druženje. Sumorne boje inače izazivaju osjećaj tjeskobe, manjak svjetlosti kvari vid. Šporet ne bi trebalo da bude uz sudoper, ali ni naspram njega. Izbegavajte ogledala jer ona čine dvostruko veći uticaj vatre. Sve što ne radi onako kako bi trebalo, izaziva ljutnju. Jako je bitno da onaj koji sprema obroke bude lijepo raspoložen jer na taj način neopipljivim silama vas hrani podrškom i ljubavlju.

3 Od posebne važnosti je feng šui spavaćih soba, jer ima izuzetan uticaj na kvalitet odnosa sa voljenom osobom. Po lokaciji najbolje da je najudaljenija od ulaznih vrata, ulaz ne bi trebao da bude u direktnoj liniji sa ulaznim vratima.
Krevet treba da se nalazi na takvom mjestu da osoba koja leži može da vidi svakog ko ulazi na vrata. Obično je najbolji položaj dijagonalno u odnosu na vrata. Dok ste u krevetu trebalo bi da kada se probudite ugledate neki prijatan prizor. To može biti privlačan pogled kroz prozor ili slika na zidu koja vam pruža svojom tematikom ono što želite prvo da vidite kad počne novi dan.

4 Dnevna soba, prostor u kome se okupljaju članovi porodice da bi se odmarali, takođe mjesto na kome primamo goste. Shodno tome ona treba da odražava ličnost i interesovanje ukućana. Idealno je da bude pravilnog oblika. Namještaj udoban i usklađen dimenzijama prostorije. Na policama mogu biti stvarčice koje skupljate, na zidovima okačene fotografije ili stavljene na stolić. Važno je imati mjeru i da prostorija bude adekvatno osvetljena. Domaćin kada sjedi u dnevnoj sobi mora da ima pogled na glavni ulaz u sobu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta