Kako oprati prljavu obuću

Noćna mora mnogih je upravo održavanje obuće čistom, što kod nekih modela nije niti malo jednostavno. Naime, potrebno im je dubinsko pranje, što često nije moguće zbog materijala od kojih su načinjene. Većina nas ima neke, više ili manje učinkovite načine kako oprati obuću ali uvijek se pronađe određeni trik, bilo u tehnici, bilo i sredstvu za čišćenje, koji do sada niste znali.

Bijele patike je uvijek najteže očistiti, ali nije i nemoguće

Neke platnene tenisice mogu biti oprane u veš mašini. Ali, uvijek provjerite upustva proizvođača. Ako perete platnene patike u mašini prvo im skinite pertle, očitite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterdženta. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili udarce u mašini.

Platnene patike je ipak bolje da očistite ručno

Potrebno vam je:

  • soda bikarbona
  • sirće
  • topla voda

Pomješajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. Skinite pertle te operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smjesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Trljajte kružnim pokretima. Nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Isperite ih obilato vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mjesto da se osuše.

Patike možete na nekoliko sati natopiti u mješavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mlijeku. Napravite mješavinu od kiselog mlijeka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, i ostavite da se osuše.

Razlike u mašinskom i ručnom pranju obuće
Pranje u perilici

Obuća od bilo koje vrste kože, neće tako dobro podnijeti pranje u perilici. Ako stavite kožu namakati, koža će upiti vodu i gotovo sigurno nabubriti od vode. Kako će se koža sušiti, izgubiti će svoju originalnu mekoću, elastičnost i finu strukturu, pa će kasnije biti sklonija pucanju. Ovo se posebno odnosi na obuću od velura (brušena koža), koji na sebi ima dlačice, a koje će se nakon pranja u vodi i deterdžentu sigurno slijepiti te će koža u potpunosti izgubiti originali izgled.

Ako se ipak odlučite na pranje obuće u perilici rublja, odaberite program za pranje, na temperaturi ne višoj od 40ºC, te obavezno koristite blaži deterdžent.

Ručno pranje

Ako se odlučite za ručno pranje kožnih tenisica, savjetujemo da ih operete pjenom ili nekim drugim sličnim sredstvom za čišćenje za koje je potrebno malo ili ništa vode. Obuću od velura pokušajte oprati brisanjem mokrom krpom. Ako ih ipak operete u u vodi i deterdžentu, pokušajte iz njih iscijediti i upiti čim više vode i to s vanjske strane trljanjem kože krpom da bi se do određene mjere spriječilo sljepljivanje dlačica.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta