Kako održavati stan urednim i čistim, donosimo 11 trikova

Činjenica je da u kući uvijek ima nešto da se radi, a pitanje je koliko se na to obraća pažnja. I ona podjela na muške i ženske poslove, ovdje ne važi. Postoje neke stvari koje mogu obavljati oba spola.

Kako održavati stan urednim i čistim

1 Ako se useljavate u novu zgradu ili vam je stan vlažan, obložite poleđinu namještaja voštanim papirom i postavite ga tako da je malo odmaknut od zida. Time se namještaj, koji je vrlo osjetljiv na vlagu, izoluje od nje a istovremeno se omogućuje pristup i strujanje zraka koji polako suši vlažne zidove.

2 Da biste ekser lakše ukucali, namažite ga prethodno sapunom.

3 Da vam vrata ne škripe, poslužite se običnom olovkom. Stavite komadić grafita od olovke između šarki koje škripe pa će škripa odmah prestati.

4 Ako su vam vrata ili prozori bojeni i lakirani a izgube sjaj, premažite ih uljem lana pa će ponovo zablistati.

5 Prozorska okna koja su isprskana krečom ili malterom najbolje se čiste vodom kojoj je dodato sirćeta.

6 Ako vam potamne kvake na vratima, istrljajte ih rasječenim presnim krompirom, a potom mekom suhom vunenom krpom.

7 Ako vam je namještaj pun prašine, prekrijte ga jednim vlažnim i dobro iscjeđenim čaršavom i lupajte sve dok se na čaršavu ne nakupi dovoljno prašine. Ponovite ovo sve dok vam čaršav uprkos lupanju, ne bude čist sa unutrašnje strane.

8 Ako su ramovi od slika pozlaćeni, ne treba ih brisati vlažnom krpom jer oni tada pocrne. Treba upotrijebiti rasječenu glavicu crnog luka, kojom ovakav ram treba istrljati a zatim vunenom krpom prebrisati.

9 Da vam se ne zamagli prozorsko staklo, namažite ga sa unutrašnje strane rastvorom glicerina u alkoholu.

10 Da svijeća ne bi kapala kada je zapalite, na nekoliko sati prije upotrebe potopite je u slab rastvor soli. Nakon vađenja iz ovog rastvora ne treba je brisati nego pustiti da se sama osuši.

11 Vlagu iz podruma uklonićete tako što na nekoliko mjesta treba postaviti konzerve, napunjene do pola hlor-kalcijumom koji će u sebe upiti vlagu u tolikoj mjeri da će se u konzervi iznad ove soli obrazovati sloj vode. Vodu treba ukloniti isparavanjem na vatri pa preostali hlor-kalcijum ponovo iskoristiti u istu svrhu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta