Kako odabrati namještaj za dnevni boravak

Pri uređenju i odabiru namještaja bilo da birate namještaj za dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju u stanu ili kući osnovna ideja je definirati njenu namjenu i u skladu s tim odabrati namještaj. Jednom kad ste odabrali i namjestili osnovne komade namještaja sve ostalo možete s vremenom nadopunjavati, unositi nove dekorativne detalje ili pak mijenjati stilove ovisno o raspoloženju, godišnjem dobu ili nekim drugim kriterijima.

Kako odabrati namještaj za dnevni boravak

Namještaj birate prije svega prema funkcionalnosti, načinu i svrsi korištenja, a zatim prema veličini dnevne sobe i prema raspoloživim finansijskim sredstvima.

Kako odabrati namještaj za dnevni boravakDnevni boravak može služiti isključivo za odmor, obiteljsko okupljanje, druženje s prijateljima, ali ovisno o vašim potrebama tu možete namjestiti i blagovaonicu, radni kutak ili mali dječji kutak za igru.

Dobro namještena soba je ona koja ispunjava sve vaše potrebe, a u manjim domovima dnevni je boravak često multifunkcionalan.

namještaj za dnevni boravak.Dnevni boravak mnogima služi i kao blagovaonica. Izaberite stol koji se može sklapati kako bi zauzimao što manje mjesta, a po potrebi zadovoljio i veće društvo

Za multifunkcionalne dnevne sobe najbolje je odabrati otporan i robustan namještaj, koji je izrađen od materijala podgodnih za lagano održavanje i čišćenje. To se posebice odnosi na obitelji s malom djecom ili većim brojem članova, dok si samci ili bračni parovi bez djece mogu priuštiti i osjetljivije komade namještaja.

namještaj za dnevni boravak.Osim toga, pri uređenju vodite računa o dimenzijama prostorije i napravite detaljan plan razmještaja. Mali prostori zahtijevaju više planiranja kako bi se dobila što optimalnija iskorištenost pa su takve dnevne sobe u većini slučajeva i najbolje namještene i uređene.

Pročitajte Kako lako napraviti tlocrt kuće ili stana

Osnovu pri namještanju dnevne sobe čine naslonjači za sjedenje, sofe, kauči ili kutne garniture, stolić, prostor za tv prijemnik i eventualno komode ili police. Nakon odabira tih komada namještaja možete prijeći na eventualne dodatne komade, dekoracije i osvjetljenje. Svaki komad namještaja mora se slagati s ostatkom kako bi se izbjegla kaotičnost, a vrlo je važno odabrati i osobni stil dnevne sobe.

Kako da police i ladice budu uredne i trendi

Stilovi namještaja za dnevni boravak

Iako postoji bezbroj tematskih načina uređenja i namještanja dnevnog boravka, svi se ipak svode na nekoliko temeljnih stilova, a koji uključuju moderni, tradicionalni, casual i antikni stil.

Moderni stil namještaja karakteriziraju ravne linije i minimalizam, a od boja prevladavaju bijela, bež ili neka druga neutralna boja. Od materijala za izradu namještaja koristi se staklo, metal i sjajni glatki materijali poput crne lakirane plastike.

Tradicionalni namještaj odiše elegancijom s tendencijom ozbiljnosti i formalnosti, a može uključivati detalje poput izrezbarenih ručki ili postavljenih i tapeciranih nogica naslonjača. Boje variraju od bjelokosne do jarkih nijasi crvene ili drugih boja.

Casual namještaj poziva na opuštanje i odmor, a materijali su uglavnom išarani sitnim uzorcima.

Antikni namještaj bazira se uglavnom na francuskom, talijanskom i španjolskom stilu, a napravljen je od prirodnih materijala, uglavnom drveta uz dominaciju teških zemljanih boja.

Najnovije

Popularno

Više savjeta