Kako efikasno očistiti prljave fuge

Prljave fuge niko ne želi da vidi u svome kupatilu. Jako je teško održavati ih besprijekorno čistim ali uz malo truda i par trikova ni prljave fuge više neće biti problem. Njihova osnovna funkcija je popunjavanje praznih prostora i sprječavanje prodora vode u zid ili pod, ali fuge su među najprljavijim površinama u kućanstvu na kojima se nakupljaju vlaga i prljavština. Donosimo vam par savjeta koji bi vam mogli olakšati proces ćišćenja prljavih fuga.

Uz ova 4 trika prljave fuge će biti prošlost

1 Ako želimo smanjiti zadržavanje vlage i prljavštine na pločicama i fugama, potrebno je dva puta godišnje premazati ih voskom za automobile. Glatki sloj voska spriječit će zadržavanje vode na fugama koja će u ovom slučaju s njih skliznuti. Pomaže i boja za fuge otporna na plijesan koju također možete sami nanijeti kistom u tankom sloju. Na ovaj način riješit ćete nakupljanje nečistoća u fugama dugoročno.

2Za odstranjivanje crnih gljivica koje nastaju zbog velikih količina vlage koja se nakuplja iskoristite izbjeljivač s kisikom. Ovo sredstvo nije otrovno i ne oštećuje površinu pločica. Za uspješno čiščenje potrebno je izbjeljivač pomiješati s vodom u omjeru 1:3, dobro promiješati te mješavinu preliti preko pločica i ostaviti da djeluje oko 20 minuta. Nakon toga jednostavno vlažnom krpom prebrišite pločice i fuge.

Nakon čišćenja kupaonice svakako nastojte površine temeljito posušiti kako bi se vlaga što manje nakupljala u fugama

3Napravite mješavinu od soli i vrele vode u omjeru 1:2. Ova smjesa će mnogo pomoći kod čišćenja fuga. Potrebno je otopinu preliti na pločice i ostaviti da djeluje 20-25 minuta. Nakon toga je fuge potrebno izribati četkicom ili grubom stranom spužve.

4Možda niste znali ali prašak za pecivo može biti jako korisno i efikasno sredstvo za čišćenje kada su prljave fuge u pitanju.  Prašak pomiješajte s vodom i dobivenu smjesu nanesite na fuge. Zatim nađite neku staru četkicu za zube te površinu fuga dobro istrljajte i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Vlažnom krpom obrišite i suhom posušite i fuge bi trebali izgledati dosta bolje.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta