Kako očistiti madrac prirodnim sredstvima

Kako očistiti madrac prirodnim sredstvima? Prvo i osnovno pravilo kada je u pitanju bilo koji model madraca glasi: nikad madrac ne ostavljajte u omotu od pla­stike. Ostavite li omot, vaš madrac neće moći “disati” pa će se s unutrašnje strane omota stvoriti “rosa” koja uništava presvlaku madraca.

Drugo pravilo je da s madraca uklonite mrlje i tako uklonite daljnje razvijanje bakterija i gljivica.

Mrlje na madracu možete ukloniti suhim šamponom ili komadićem tkanine namoče­nim u deterdžent, no najbolja opcija su prirodna sredstva.

Treće pravilo kako očistiti madrac jeste da izbjegavate često usisavanje. Naime, sila usisa dugoročno uništava punjenje madraca. Zato prašinu radije uklonite četkanjem s finom, mekom četkom.Kako očistiti madrac

Četvrto, no ne i manje važno pravilo je da nakon svakog čišćenja dobro osušite madrac na zraku (idealno je vani u prirodi), daleko od izvora umjetne topline.

Jedan od najboljih recepata za očistiti vaš madrac i osvježiti ga možete napraviti kod kuće, na vrlo jednostavan način.

U posudi pomiješajte jednu šalicu soda bikarbone i dodajte četiri do pet kapi eteričnog ulja lavande. Jako potresite. (Navedena količina dovoljna je za bračni krevet.)
Kako primijeniti tu mješavinu?

Prije nego počnete s čišćenjem madraca, odstranite svu posteljinu.
Posteljinu perite na višim temperaturama da biste ubili grinje.
Dok je vaša posteljina još u stroju za pranje rublja, na madrac pospite sodu bikarbonu kroz sito ili cjediljku.
Neka ona stoji na madracu minimalno sat vremena, a u idealnom slučaju više sati.

Kako očistiti madrac prirodnim sredstvima

Soda bikarbona
Ona izvlači prljavštinu, vlagu i neugodne mirise pa će vaš madrac nakon ovakvog tretmana biti čist i mirisan. Ulje lavande pomaže pak u smanjenju stresa i anksioznosti, potiče san i divno miriše.

Ne želite čistiti soda bikarbonom ili je trenutno nemate kod kuće?
Vjerovali ili ne, madrac možete očistiti votkom.

Alkohol uspješno ubija bakterije koje uzrokuju nastanak lošeg mirisa te ga i dezinficira. Za razliku od votke, klasični sprejevi za čišćenje vrlo često tek neutraliziraju neugodne mirise, a još k tome sadrže i neka otrovna sredstva.

Vodka
Boca obične vodke znatno je jeftinija od namjenskih sprejeva za čišćenje i dulje traje.
Jednostavno ulijte vodku u bocu s raspršivačem te pošpricajte madrac. Ostavite madrac da se neko vrijeme suši te nakon toga namjestite krevet.
Pazite da madrac pošpricate lagano, a ne da ga natopite, jer se inače nikada neće osušiti.

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje

Katkad na madracu nastaju tvrdokorne mrlje kojih se ponekad teško riješiti. Treba ih ukloniti jer su to potencijalna mjesta za širenje bakterija i gljivica.

Mrlje od krvi – Prije nego pokušate išta drugo prvo mrlju istrljate s krpicom umočenom u hladnu vodu. Mrlju možete protrljati i sodom bikarbonom pomiješanom s vodom.

Ako baš ništa ne pomaže, onda mrlju natapkajte s malo hidrogen peroksida, i dok se pojave mjehurići, obrišite je suhom, dobro upijajućom krpicom. No, ovaj potonji način probajte izbjeći. Ne samo da trebate izbjeći čišćenje kemikalijama zbog svoga zdravlja, već tim načinom možete oštetiti vaš madrac.
Zato prije pokušaja čišćenja kemikalijama saznajte od kojeg je materijala madrac napravljen. Nisu sve metode iste za sve tipove materijala.

Mrlje od sokova – Iako je ovakve mrlje u pravilu gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti – možete smanjiti štetu pomoću razblaženog octa ili alkohola (70 – 90 postotni).
Dakle, navlažite krpicu octom ili votkom i istrljajte.

Najnovije

Popularno

Više savjeta