Kako kuću učiniti blistavo čistom

Zanima vas kako kuću učiniti blistavo čistom bez da koristite razne hemijske prerađevine? Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u boce i kutije, kao prašak, kao sprej, dotjeranih i poboljšanih zahvaljujući modernim hemijskim i biohemijskim formulama.  Donosimo par korisnih savjeta kako da na zdravije načine očistite vaš dom.

Kako kuću učiniti blistavo čistom uz sirovine koje vjerovatno već imate

  • Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacijedi malo limuna.
  • Stolice i fotelje od kože očistite pivom, naročito ustajalim, onim sa dna boca.
  • Pukotine na namještaju mogu se začepiti ubacivanjem pčelinjeg voska pa ga potom izravnati sa površinom namještaja pomoću zagrijanog peroreza.
  • Da bi namještaj uvek bio blistav, stavite u jednu bocu čašu ulja i čašu vinskog sirćeta pa dobro promućkajte. Jednom mjesečno namažite namještaj ovom tečnošću pa ga potom dobro očistite mekom krpom.
  • Brižljivo pomiješajte veliku supenu kašiku sirćeta sa vodom. Ovom tečnošću operite prozore i oni će zablistati.
  • Svijeća će duže gorjeti ako oko fitilja, prije nego što svijeću zapalite, stavite malo soli.
  • Ako pločice želimo da održimo sjajnim, istrljaćemo ih vinom i krpom natopljenom u svijetlo sirće. Osušiti na kraju vunenom krpom.
  • Zid se neće oštetiti kad ukucavate ekser ako na to mjesto prethodno zalijepite komadić selotejpa.

Vratite sjaj lakiranoj drvenariji

U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen prvobitni sjaj.

Tragovi od boje na prozorskim oknima

Kad bojite prozore na oknima ostaju tragovi koji se kasnije mogu teško otkloniti. Namažite, pre nego što pristupite bojenju, rubove okna prepolovljenom glavicom crvenog luka ili sirćetom i boju ćete poslije lako otkloniti.

Stalak za kišobrane

Ako je stalak za kišobrane pri dnu uzak pa se svaki čas lako pretura, stavite na dno malo pijeska koji će pored stabilnosti omogućiti i upijanje vlage koja klizi niz kišobran.

Najnovije

Popularno

Više savjeta