Kako da mala prostorija izgleda veće

Život u maloj kući ili stanu ponekad može djelovati sputavajuće i stvarati vam osjećaj ograničenosti. Kao rezultat toga, vi ste često prisiljeni da budete kreativni sa izgledom i veličinom namještaja, izborom boja zidova i drugih stvari. Naravno ne postoji jednostavno i univerzalno rješenje koje omogućava da mala prostorija izgleda veće i funkcionalnije. Ipak evo nekoliko dizajnerskih trikova koji mogu pomoći.

Trikovi kako da mala prostorija izgleda veće

Koristite svijetle boje za farbanje zidova

zidbojaBudući da ne možete prostor učiniti većim, morat ćete iskoristiti neki dizajnerski trik. Jedan od najboljih načina za to je bojeći zidove. Svijetle boje i zidovi čine da mala prostorija djeluje otvoreno i prozračno, i pomažu da se maksimalno iskoristi učinak stvoren prirodnim svjetlom. Tamne boje, s druge strane, imaju tendenciju da apsorbiraju svjetlo, čineći tako da soba izgleda manja.

Izaberite glavno mjesto fokusa u prostoriji

Mali prostori trebaju jedno mjesto unutar prostorije koje privlači pažnju. Možda najbolja opcija za dnevni boravak je plinski kamin. Plinski kamini nisu samo isplativi izvori toplote u malim prostorijama, već također pružaju svjetlo i ljepši ambijent.
sobaogledaloJoš jedna dobra stvar kao tačka fokusa je veliko zidno ogledalo. Ogledala odbijaju svjetlo i stvaraju iluziju većeg prostora. Također su lijep dekorativni element i omogućit će vam da ispunite dosta prostora na nekom zidu.

Omogućite što više prirodne svjetlosti

sobazavjeseTamne prostorije daju osjećaj zatvorenosti i tame, dok osvijetljene prostorije djeluju otvoreno i prozračno. Gdje god postoje prozori, provjerite da li daju maksimalno prirodnog svjetla. Bijele zavjese su dobra stvar, jer vam mogu dati privatnost bez blokiranja svjetlosti. Ako koristite roletne, namjestite ih tako da uvijek daju malo svjetla bez narušavanja privatnosti.

Dobro razmislite prilikom pozicioniranja namještaja

sobastoTrebate izvući najviše iz namještaja koji kupite. Na primjer, kupite stolić sa ladicama koji također služi i za ostavu, ili kupite kauč na razvlačenje, tako da možete dati gostima mjesto za spavanje. Svestranost neće učiniti da mala prostorija izgleda veće, ali u tome mogu pomoći pametne i funkcionalne kupovine.

Izbacite sve nepotrebne stvari

sobasmećeNekada manje može biti više. Jedna od prednosti življenja u malom stanu ili kući je da ste prisiljeni riješiti se stvari koje vam ne trebaju, a možda bi ih zadržali ako bi imali prostora.
Prođite kroz sve svoje stvari i zapitajte se dva jednostavna pitanja:

  • Jesam li koristio ovaj predmet u posljednjih šest mjeseci?
  • Hoću li koristiti ovaj predmet u sljedećih šest mjeseci?

Ako je odgovor na oba pitanja ne, onda te stvari treba baciti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta