Korona ili nešto drugo?

Ako ste prošle zime imali jaču prehladu ili kašalj koji nikada nije prošao, normalno je zapitati se je li u pitanju korona ili je nešto drugo? Tim više što je potvrđeno da se virus proširio ranije nego što smo mislili.

Korona ili nešto drugo?

Iako nije moguće precizno utvrditi, još uvijek postoje neki znakovi koji ukazuju na samo prisutnost Covid-19.

Jaka prehlada

Na početku pandemije vjerovalo se da se koronavirus u SAD-u pojavio tek u martu, ali kako pokazuju rezultati studije sa Univerziteta u Teksasu, za svaka dva testirana na gripu pojavio se jedan uzorak pozitivan na koronavirus. Uzorci su uzeti prošle zime, a smatra se da je zaraza stigla oko Božića.

Teško je bez testa razlikovati infekciju koronavirusom od prehlade, ali kako ističu stručnjaci – prehlada obično ne uzrokuje otežano disanje, jake glavobolje i probavne probleme.

Gubitak mirisa i okusa

Ono što je važno napomenuti je da se gubitak osjeta mirisa i okusa javlja i kod gripe, sinusitisa ili teških prehlada, ali ono što ga razlikuje u slučaju koronavirusne infekcije je – trajanje. Kod pacijenata s Covid-19 to može potrajati nekoliko mjeseci.

Kako sapun ubija koronavirus

Neobjašnjiv gubitak kose

Gubitak kose  je simptom koji se nedavno povezuje s infekcijom koronavirusom. Stručnjaci primjećuju da  gubitak kose može biti posljedica prevelikog stresa pod kojim smo pod utjecajem pandemije ili neke druge bolesti.

Bez daha

Ovo je jedan od poznatijih simptoma koronavirusne infekcije i povezan je s upalom pluća koju izaziva.

Umor

Prema jednom istraživanju, 53 posto oboljelih od Covid-19 osjećalo se vrlo umorno i iscrpljeno čak 60 dana nakon infekcije. Znanstvenici trenutno pokušavaju otkriti je li to posljedica imunološkog odgovora pojedinca ili je to način na koji virus djeluje.

Dugotrajni kašalj

Prema istraživanju, 43 posto ljudi s koronovirusom kašljalo je 14-21 dan nakon pozitivnog rezultata testa. To je suhi kašalj.

Kako se zaštititi od Koronavirusa

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta