Kako se zaštititi od Koronavirusa

Kako se zaštititi od Koronavirusa i šta je on ustvari? Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade dotežih bolesti poput Respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV).

Novi koronavirus (nCoV) je novi soj koji ranije nije identificiran kod ljudi i on je zoonotski, što znači da se prenose između životinja i ljudi.

Kako se zaštititi od Koronavirusa

Prijenos se najvjerojatnije događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem, ili kad netko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.

Kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje sljedeće mjere:

Perite redovno ruke

Perite često ruke sapunom i vodom ili sredstvom za pranje ruka na bazi alkohola. Pranje ruka na ovaj način će ubiti virus ako je dospio na vašu ruku

Održavajte socijalni razmak

Održavajte razmak od cca 1 metra sa ljudima s kojima komunicirate, posebno sa onima koji kašlju, kišu ili imaju groznicu. Kada neko ima respiratornu bolest, kao što je Koronavirus, kihanjem ili kašljanjem izbacuje kapljice zaražene virusom. Ako ste preblizu možete ih udahnuti i zaraziti se.

Izbjegavajte diranje očiju, nosa i usta

Ruke dodiruju mnoge površine koje mogu biti i zaražene virusom. Ukoliko u tom slučaju dirnete usta, nos ili oči možete prenijeti virus sa te površine na sebe.

Rano otkrivanje simptoma

Ako imate groznicu, kašljete ili teško dišete, vrlo je važno da tražite medicinsku pomoć u ranoj fazi. Informišite liječnike da li ste bili u područjima u kojima je zabilježen koronavirus ili ste imali kontakt sa osobama iz tih područja. Problemi sa disajnim putevima mogu biti višestruki ali je jako bitno otkriti u ranoj fazi da li se radi o nCoV virusu.

Ne paničarite

Ako su simptomi blagi i niste putovali u zaražena područja niti imali kontakta sa zaraženima, najvjerovatnije se radi o običnoj prehladi ili gripi. U tom slučaju ostanite kod kuće i ne paničarite.

Kontakt sa životinjama

Kao generalna mjera predostrožnosti preporučuju se uobičajene mjere higijene nakon posjete tržnicama sa živim životinjama, tkz mokrim tržnicima i generalno marketima sa životinjskim mesom. perite redovno ruke i izbjegavajte dodirivanje usta, nosa i očiju. Također izbjegavajte bilo kakav kontakt sa životinjama kao i sa životinjskim fluidima i otpadom na spomenutim tržnicama.

Konzumiranje mesa

Izbjegavajte konzumiranje sirovih i nedovoljno kuhanih životinjskih proizvoda. Rukujte sa sirovim mesom, mlijekom i životinjskim organima sa oprezom.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta