Koji znakovi ukazuju na to da je vrijeme da promjenite posao

Potpuno je prirodno i očekivano da vam se tokom radnog vijeka javi želja za novim izazovima i želja da promjenite posao. Kako biste bili sigurni da nije riječ o fazi ili trenutnom osjećaju, potrebno je da na vrijeme prepoznate znakove koji vam mogu pomoći u donošenju konačne odluke. Promjena radnog okruženja umije da bude stresan i izazovan proces, ali je često neophodan korak ka uspješnoj i zdravoj karijeri. Ukoliko se prepoznate u redovima koji slijede, možda je vrijeme da okrenete novi list i napravite prekretnicu u vašem poslovnom životu.

Imate utisak da stagnirate

U poslednje vrijeme teško pronalazite entuzijazma i energije za obavljanje radnih zadataka, probijate rokove, ne sjećate se kada ste posljednji put na timskom sastanku predložili konkretno idejno rešenje – vaš sveopšti utisak je da tapkate u mjestu i ne vidite sebe kao produktivnog i inovativnog radnika.

Kada se pojave ovakve poteškoće i nestane motivacija za radom, vrijeme je da se preispitate i pokušate da pronađete uzroke. Vjerovatno ćete doći do zaključka da trenutno radno okruženje ne odgovara vašim potrebama i da je došlo do prezasićenja. Ideja o promjeni karijere postaje jasnija, te je neophodno  da na vrijeme počnete sa pretragom, odredite koji oglasi za posao najviše odgovaraju vašem profilu i napravite uži izbor.

Teško ustajete iz kreveta

Primjećujete da vam zvuk jutarnjeg alarma izaziva anksioznost, da svaki ponedjeljak postaje sve teži, a vi aktivno smišljate načine kako da izostanete sa posla. Takođe, imate sve učestalije glavobolje, manjak apetita, izbjegavate druženja sa prijatejima i  teško vam je da se pokrenete – razlog može biti samo jedan. Dugotrajno izlaganje stresu na poslu neminovno počne da se odražava na vaš privatni život i svakodnevno funkcionisanje, a vremenom može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Nedovoljna finansijska stimulacija

Neodgovarajuća finansijska nadoknada za rad je najčešći okidač za napuštanje posla. Briga svake kompanije je adekvatna stimulacija svojih zaposlenih, a kada ona izostaje, javlja se i nedostatak motivacije zaposlenih i želja za promjenom radnog okruženja –  okruženja gde će biti adekvatno nagrađeni za uložen trud i znanje.

Ukoliko niste sigurni kada je bila posljednja povišica, potrebno je najprije obaviti razgovor sa nadređenima i ispitati da li postoji mogućnost za povećanjem plate. Neophodno je pokazati da vrednujete sebe, sami najbolje znate koliko ste vremena i truda uložili u vaše obrazovanje i profesionalni razvoj. Ako vidite da ipak nema prostora i želje za promjenom, potražite mjesto gde će se vaše iskustvo i rad cijeniti.

Kako napisati molbu za posao

Toksično radno okruženje

Svi smo nekad imali loš dan na poslu – kolega je propustio da obavi radni zadatak, koji je u posljednjem trenutku dodjeljen vama, klijent je bio izuzetno grub i nesaradljiv, nadređeni vas je na sastanku nagrdio pred svima i predstavio vaš tim kao primjer loše organizacije.

Ovakve neprijatnosti su sastavni dio dinamike svakog posla, ali samo ako se dešavaju ponekad. Ukoliko se slične situacije dešavaju skoro svakodnevno, možda se nalazite u toksičnom radnom okruženju. Izlaganje  ovakvoj atmosferi dovodi do gubitka motivacije, često su prisutni sukobi među zaposlenima i sveopšte nezadovoljstvo, jednom rječju – osjećate se kao da vam tu više nije mjesto.

Jasno vam je da ste došli do tačke ključanja i da vam je promjena neophodna. Iskoristili ste sve resurse i pokušali da ispravite trenutno stanje na radnom mestu, ali ste na kraju zaključili da je vrijeme za nove prilike.

Kako započeti internet marketing posao

Traženje posla shvatite kao još jednu životnu avanturu, novu energiju i priliku za napredovanjem, osvježenjem kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Dobro istražite tržište i pogledajte aktuelne ponude, te u skladu sa tim opremite vašu radnu biografiju i započnite proces.

I na kraju svega, uvijek imajte na umu da zaslužujete zdravo, stimulativno i inspirativno radno okruženje. Sretno!

Najnovije

Popularno

Više savjeta