Kako napisati molbu za posao

Velik broj ljudi se više puta u životu susreo sa situacijom kada je zbog promjene posla morao napisati novu molbu za posao. Ostaviti odličan dojam na novog poslodavca prvi je korak koji bi svaka osoba trebala savladati. Donosimo nekoliko savjeta kako napisati molbu za posao. Dobra molba za posao otvara vam mnoga vrata.

Kako napisati molbu za posao

Za CV je poznato da mora sadržavati sve bitne informacije o vama kao radniku. Tu u najkraćem obliku treba stajati sve ono što vas može prikazati u pozitivnom svjetlu, zbog čega će vas uzeti u obzir i zbog čega će vas smatrati dobrim izborom.

No pored CV-a tu je i molba koja na neki način još malo bolje prikazuje kakva ste vi osoba. Dakle ako sročite molbu bez da razmišljate kako će to izgledati, može se dogoditi da bez obzira na CV budete odbijeni. Postoji nekoliko savjeta kako napisati dobru molbu.

1Prije svega uvijek treba započeti sa adresom i kontaktom osobe koja je objavila konkrus. Nakon toga treba staviti naslov koji treba biti napisan u obliku: Molba za posao, u nastavku za koji se posao javljate.

2Tekst obavezno treba započeti sa “Poštovani xx, javljam se ne oglas za posao yy”. Nastavljate sa kratkim sažetkom zašto bi upravo vas poslodavac trebao zaposliti. Pokušajte biti originalni i što manje držati se činjenica kao što su škole koje ste završili. To se već nalazi u vašem životopisu i nije potrebno ponavljati se.

3Pokušajte istaknuti ako ste sudjelovali u nekim posebnim organizacijama, bilo u sklopu fakulteta, ili čak i srednje škole. Budite jedinstveni. Za kraj se svakako zahvalite na vremenu koje ste dobili i iskažite nadu kako se vjerojatno vidite na razgovoru za željeni posao.

Otvorena molba za posao treba biti vrlo kvalitetno napisana

Molba za posao prvo je što će potencijalni poslodavac uzeti u ruke. ona mu mnogo govori o vama, stoga je potrebno truda i vremena za napisati kvalitetnu otvorenu molbu za posao.

Otvorene se molbe šalju kada firme ili poslodavci nisu objavili konkurs za posao. Ipak to možda može biti dobar način kako doći do posla u željenoj firmi. Otvorenu molbu za posao potrebno je prilagoditi poslodavcu ili kompaniji, te radnom mjestu za koje se javljate.

Otvorena molba bi trebala biti napisana na suptilan, ali dovoljno direktan način da vas u kratkim crtama predstavi u što boljem svjetlu. U njoj se predstavljate i nudite svoje usluge u svrhu poboljšanja rada određene firme. Dakako, u njoj je važno da se predstavite dovoljno zanimljivo kako bi potencijalni poslodavac ipak malo razmislio jeste li mu uistinu potrebni. Nije loše prije slanja otvorene molbe istražiti firmu i prema njoj napisati molbu.

Otvorene molbe se šalju kompanijama koje nisu objavile konkurs za posao, ali uvijek postoji mogućnost da upravo vaš CV ostave u svojoj bazi te vas. Ukoliko se pokaže potreba za novim zapošljavanjima, mogu vas kontaktirati sa ciljem zaposlenja. Slanje otvorenih molbi svakako može biti pozitivan korak u pronalasku posla

U krajnjem slučaju, u ovakvoj molbi možete pristojno zamoliti da vaš CV sačuvaju u svojoj bazi podataka, te da vas slobodno kontaktiraju ukoliko se pokaže potreba za zapošljavanjem novog kadra ili im zatreba netko vašeg obrazovanja, vještina i sposobnosti. Činjenica je da ne može škoditi!

U nastavku se nalaze primjeri molbi za posao koje vam mogu poslužiti kao ogledni primjer, ali preporuka je da ovo iskoristite samo kao koncept za napisati vašu originalnu verziju:

primjer_molba_1 primjer_molba_2 primjer_molba_3 primjer_molba_4

primjer_molbe_bez_konkursa primjer_molbe_s_konkurs

Izvor: Ekonomski portal

Kako započeti internet marketing posao

Najnovije

Popularno

Više savjeta