Kako voziti po snijegu

Kada je podloga skliska osnovno pravilo vožnje je – polako je brzo. Uz ovih par korisnih savjeta olakšajte sebi vožnju i naučite voziti po snijegu.

Kako voziti po snijegu

1
Polazak

Pokušate li krenuti brzo s previše gasa ili grubo spajajući kvačilo nećete postići ništa osim proklizavanja točkova. Ako krenete nježno, polako otpuštajući kvačilo i minimalno stišćući papučicu gasa postići ćete puno bolji učinak i brže pokrenuti automobil s mjesta. Na snijegu i ledu podloga je toliko skliska da je gotovo nemoguće izbjeći proklizavanje kotača.

2Proklizavanje

Ako i dođe do proklizavanja prilikom kretanja zadržite gas na što nižem broju okretaja dok gume ne uhvate. Zimske gume tu uvelike pomažu s obzirom na to da hemijski sastav gazne površine osigurava elastičnost na niskim temperaturama.

4Pogon

Automobili sa pogonom na zadnjim točkovima kreću u ovakvim uslovima lakše od automobila s prednjim pogonom, no prednjepogonaši mogu okretati pogonske kotače što može itekako biti od pomoći ako zaglavite u snijegu. Pogon na sva četiri točka je u takvim uslovima superioran, no vozači takvih automobila ohrabreni dobrim performansama prilikom starta često bespotrebno jure kada je sklisko zaboravaljući da 4×4 pogon ne pomaže prilikom kočenja.

5Kočenje

Kočenje na skliskom je veći problem nego kretanje. Automobili s ABS-om imaju mogućnost upravljanja prilikom kočenja, no na utabanom i dubokom snijegu čak imaju i duži put zaustavljanja od automobila bez ABS-a, čiji se blokirani točkovi ukopavaju i zbog toga ranije zaustavljaju automobil. U svakom slučaju, važno je da na skliskom asfaltu držite veći sigurnosni razmak od uobičajenog te počnete kočiti na vrijeme.

6Krivine

U krivine ulazite oprezno, postepeno okrećite volan i osluškujte reakcije automobila. Prilikom ulaska u krivinu nemojte davati gas, a ako kočite, radite to s mjerom. Ako automobil ipak nastavlja ravno umjesto da skreće, probajte što više rasteretiti prednje točkove tako što ćete pustiti kočnicu i pritisnuti kvačilo.

U drugoj fazi prolaska zavoja, fazi ubrzavanja, budite vrlo nježni. Ako pretjerate s gasom automobili s prednjim pogonom klizat će prednjim dijelom prema vanjskom rubu krivine šireći putanju, dok će automobili sa zadnjim pogonom kliziti zadnjim dijelom okrećući se prema unutrašnjoj strani krivine zatvarajući putanju.

Prva pomoć je u oba slučaja pritiskanje kvačila čime ćete trenutno rastereti pogonske kotače vučne sile. Također, je važno tada ne paničariti već volan nježno i postupno okrenuti u smjeru u kojem želite ići.

Najnovije

Popularno

Više savjeta