Pravilan pritisak u gumama: Važnost i preporučene vrijednosti

Pravilan pritisak u gumama ključan je za sigurnost, performanse i dugovječnost vašeg vozila. Nepravilan pritisak može dovesti do problema s upravljivošću, habanja guma, lošijeg prianjanja na cestu i povećane potrošnje goriva. U ovom članku istražit ćemo važnost održavanja pravilnog pritiska u gumama i navesti tačne vrijednosti pritiska.

Zašto je pravilan pritisak u gumama važan?

 1. Sigurnost: Pravilan pritisak u gumama ključan je za sigurnu vožnju. Adekvatan pritisak osigurava optimalno prianjanje guma na cestu, što poboljšava kočenje, upravljivost i stabilnost vozila. Nepravilan pritisak može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, posebno u uvjetima smanjene vidljivosti ili klizavosti ceste.
 2. Habanje guma: Previsok ili prenizak pritisak može uzrokovati neujednačeno habanje guma. Previsoki pritisak rezultira bržim habanjem središnjeg dijela gaznog sloja, dok preniski pritisak uzrokuje veće habanje bočnih dijelova gume. Nepravilno habanje smanjuje trajnost guma i može zahtijevati zamjenu prije nego što je to uobičajeno.
 3. Potrošnja goriva: Nepravilan pritisak može povećati otpor kotrljanja, što dovodi do veće potrošnje goriva. Previsoki pritisak rezultira smanjenim kontaktom gume s cestom, dok preniski pritisak uzrokuje veći otpor kotrljanja. Održavanje pravilnog pritiska smanjuje otpor kotrljanja i optimizira potrošnju goriva.

Koje su tačne vrijednosti pritiska?

Tačne vrijednosti pritiska ovise o specifikacijama proizvođača vozila i preporukama guma. Uobičajeno je pronaći preporučene vrijednosti pritiska u gumama na sljedećim mjestima:

 • Unutar vozačevih vrata: Mnogi automobili imaju naljepnicu s preporučenim pritiskom u gumama na unutrašnjok strani vozačevih vrata ili na okviru vrata.
 • Priručnik za vlasnike: Priručnik za vlasnike vozila također će sadržavati informacije o preporučenom pritisku u gumama za vaše vozilo.

Važno je napomenuti da se vrijednosti pritiska mogu razlikovati za prednje i stražnje gume, kao i za različite uslove vožnje i terete. U nastavku su navedene općenite smjernice za pritisak u gumama:

 Putnička vozila:
  • Prednje gume: 30-35 psi (2.1-2.5 bara)
  • Zadnje gume: 30-35 psi (2.1-2.5 bara) 
SUV-ovi i terenci:
   • Prednje gume: 30-35 psi (2.1-2.5 bara)
   • Zadnje gume: 30-35 psi (2.1-2.5 bara) 
Pneumatici za zimske uslove:
    • Prednje gume: 32-35 psi (2.2-2.5 bara)
    • Zadnje gume: 32-35 psi (2.2-2.5 bara)

Važno je naglasiti da su ovo općenite smjernice te da se vrijednosti mogu razlikovati. Preporučujemo da provjerite specifične preporuke proizvođača vozila ili guma kako biste dobili najtočnije vrijednosti pritiska za vaše vozilo.

Kako održavati pravilan pritisak u gumama?

Evo nekoliko savjeta za održavanje pravilnog pritiska u gumama:

 1. Provjerite pritisak redovito: Preporučuje se provjeravati pritisak barem jednom mjesečno i prije dugih putovanja. Provjerite pritisak dok su gume hladne jer se pritisak može povećati tokom vožnje.
 2. Koristite kvalitetan uređaj: Osigurajte da koristite pouzdan uređaj kako biste dobili tačne rezultate.
 3. Prilagodite pritisak prema uslovima: Ako vozite s teškim teretom ili u ekstremnim uslovima vožnje, možda ćete morati prilagoditi pritisak u gumama prema preporukama proizvođača.
 4. Nemojte zaboraviti rezervnu gumu: Provjerite pritisak i na rezervnoj gumi kako biste bili spremni u slučaju kvara.

Održavanje pravilnog pritiska u gumama jednostavan je korak koji može značajno poboljšati sigurnost i performanse vašeg vozila. Redovito provjeravanje pritiska i održavanje vrijednosti prema preporukama proizvođača ključno je za optimalno iskustvo vožnje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta