Jesu li vaše gume zaista nove?

Guma je jedan od najvažnijih dijelova automobila koji izravno utiče na sigurnost u prometu. Da bi i približno dočarali važnost guma treba istaknuti da je samo mala površina gume u svakom trenutku u kontaktu s podlogom. Ta mala površina mora u svakom trenutku prenijeti snagu motora za ubrzavanje vozila, usporiti i zaustaviti vozilo te držati ga u željenoj putanji na cesti.

Da bi za svoj novac dobili kvalitetnu gumu koja je neupitno nova svakako izbjegavajte kupovinu putem malih oglasnika i neprovjerenih prodavača.

Jesu li vaše gume zaista nove?

Znate li što je „Regrooving“? „Regrooving“ ili brazdanje, postupak je kojim se istrošenim gumama uklanja sloj na utorima, ne bi li se stvorio “novi” profil naizgled dovoljan za sigurnu vožnju. Upravo se uz pomoć ova dva elementa može provjeriti istrošenost gume.. Kada se dubina profila izjednači s dubinom vertikalnih utora trebalo bi zamjeniti gumu. Ovim načinom se lažira pravo stanje gume.

 

Guma nakon “Regrooving” postupka mogla bi ugroziti nemali broj života. Običan kamenčić pri većoj brzini može uzrokovati pucanje. Upitno je koliko su milimetara nevješti “majstori” uklonili, odnosno jesu li oštetili nosivu strukturu.

Kao i svi drugi elementi automobila i guma se troši te gubi svoja najvažnija svojstva neophodna za sigurnu vožnju.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta