Kako voziti po kiši i mokrim uslovima

Kako voziti po kiši i mokrim uslovima na cesti, donosimo nekoliko jako zanimljivih ali i bitnih savjeta koje biste trebali znati.

Kako voziti po kiši

Kako voziti po kišiPrvo i osnovno: Usporite! Put kočenja je znatno duži na vlažnom asfaltu, naročito ako imate loše gume.

Držite se sredine puta koliko god je to moguće jer voda se obično skuplja uz kraj puta zbog trotoara.

Držite veću distancu u odnosu na automobil ispred, a još veću ukoliko ste iza kamiona ili autobusa. Njihovi točkovi izbacuju veliku količinu vode i time vam znatno smanjuju preglednost.

Budite pažljiviji prilikom preticanja, naročito kamiona ili autobusa. Veliki broj točkova mogu da naprave pravi oblak kapljica vode oko sebe i tako vas spriječe da vidite vozila iz suprotnog smjera.

Upalite svjetla. Iako je to kod nas obavezno, postoje vozači koji i dalje farove koriste samo noću.

Kočite pažljivo i blagovremeno, bez obzira da li vaš automobil ima ABS ili ne. ABS je tu da spriječi blokiranje točkova prilikom oštrog kočenja ili kočenja na klizavoj podlozi, a ne da krši zakone fizike.

Naročito pažljivi budite tokom noćne vožnje. Svjetlost farova nadolazećih vozila odbija se od puta i zasljepljuje vas, pri čemu i same kapi kiše pod uticajem farova drastično smanjuju vidljivost.

Pazite na pješake i bicikliste. Posebno pazite na pješake u urbanoj sredini, tj. u gradu, pošto kada počne pljusak znaju pretrčavati ulicu van „zebre“ i na crveno.

Ne prskajte pješake!

Ne zaboravite da su vam đonovi cipela/patika mokri i da lako mogu da skliznu sa papučice kočnice ili kvačila. Ovakva nezgoda može da napravi ozbiljnu štetu.

Koristite klima uređaj da biste odmaglili stakla.

Nekoliko savjeta kao preventiva:

  • zamjenite brisače
  • dolijte tečnost za pranje šoferšajbe; kupite i rezervnu flašu i ubacite u gepek
  • operite sva stakla iznutra kako biste spriječili magljenje. Preporučujemo i neko od sredstava protiv magljenja
  • provjerite dubinu šare na gumama; što je plića šara, veća je mogućnost da će pri visokim brzinama doći do akvaplaninga
  • provjerite sva svjetla
  • provjerite rezervnu gumu. Po kiši je mnogo veća mogućnost da pređete preko udarne rupe, pocijepate gumu i oštetite felgu.Kako voziti po kiši

Šta je to akvaplaning?

Akvaplaning nastaje kada se poklopi kombinacija tri faktora:

a) brzina

b) količina vode na putu

c) kvalitet guma (tj. njihova mogućnost izbacivanja vode)

Kada automobil ide brzo dok pada kiša, a gume nemaju dovoljnu dubinu šare ili su jednostavno nekvalitetne,  ispod guma će se stvoriti sloj vode koji pod njihovim pritiskom ne može da pobjegne, te će se ponašati kao najklizaviji led. U takvim situacijama pogonski točkovi počinju da se vrte “u prazno”, kočnice postaju beskorisne, a automobil vrlo lako može da počne da klizi u stranu…

Pročitajte i:

Kako voziti po snijegu

Kako voziti po noći

Kako voziti po magli

Najnovije

Popularno

Više savjeta