Korisni savjeti kako voziti kroz maglu

Magla je u zimsko doba godine vrlo česta pojava, pogotovo na planinskim putevima i putevima duž riječnih kotlina pa vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako sigurno voziti kroz maglu.

Korisni savjeti kako voziti kroz maglu

1Koncentracija vozača mora biti pojačana, što dodatno zamara vid, povećava umor i stres pa su i greške češće.

2Ako imate svjetla za maglu vaši problemi će biti znatno manji jer vam ova svjetla omogućuju veću vidljivost i drugi vas vozači lakše mogu uočiti. Ako vaš automobil nema “maglenke”, onda možete uključiti sva četiri žmigavca kako bi vas drugi vozači lakše uočili. Ovakav potez je u potpunosti u skladu sa saobraćajnim propisima.

3Ako naiđete na kolonu vozila, obavezno povećajte razmak između vas i automobila ispred. U slučaju da automobil ispred vas naglo zakoči, imat ćete više vremena za reakciju. Nikada ne vjerujte zadnjim svjetlima na vozilu ispred vas jer za vrijeme magle ne možemo dovoljno dobro procijeniti je li vozilo 30 ili 50 metara ispred nas.

4Ako niste sigurni koji je razmak siguran u odnosu na to koliko se brzo krećete, evo nekih osnovnih smjernica:

Brzina: 50km/h, razmak – 50 metara

Brzina: 60km/h, razmak – 75 metara

Brzina: 80km/h, razmak – 100 merara

Kada vozite po gustoj magli možete uočiti svega 15 % događanja u prometu u odnosu na normalne uslove vožnje

5Ako naiđete na pružni prijelaz, uvijek je dobro osluškivati zvukove oko vas. Kada se magla spusti, to zapravo znači da se miješaju topli i hladni zrak iz gornjih slojeva sa hladnim zrakom iz nižih slojeva. Zato se zvuk puno bolje prenosi pa ćete sirenu vlaka čuti i na udaljenosti od preko 500 metara.

Najnovije

Popularno

Više savjeta