Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4K

Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4K, te isplati li se uopće kupiti 8K TV ili monitor? Evo što smo sve dosad saznali o novim 8K monitorima.

Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4K

Na prvo pogled i možda ono što vam prvo padne na pamet kada kažete 8K jest dvostruko viša rezolucija od one koju nudi 4K, ali to i nijw baš tako. Rezolucija na televizorima (pogotovo novijim) ”računa” se na drugačiji način, 8K nije isto što i ”dvostruko više od 4K”.

Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4KIzraz ”8K” se zapravo odnosi na mjerenje horizontalne rezolucije televizora (odnosno u prijevodu- koliko tačno pixela ili tačkica postoji ako gledamo prikaz slike s lijeve prema desnoj strani). Stvar je da kod 8K monitora oni na sebi (ili u sebi) daju i prikazuju dvostruko više horizontalnih tačkica, ali osim toga imaju i četiri puta više sveukupnog broja točkica koje na sebi imaju 4K monitori.

U odnosu na Full HD rezolucije (ili rezolucije slike od 1080p) 8K ima i do 16 puta više tačkica (pixela). Sve u svemu to je jako puno točkica. Ono što osim brojeva (1K, 2K, 4K, 8K) može zbunjivati korisnike ili potencijalne korisnike su i termini koji se ovdje koriste. Evo o čemu se ovdje radi.

Rezolucija slike od 720p ili HD znači rezolucija od 1280 x 720, odnosno 1280 horizontalnih tačkica sa 720 vertikalnih tačkica. Rezolucija od 1080p ili Full HD rezolucija je rezolucija od 1920 x 1080p (slovo ”p” označava pixele ili točkice).

Rezolucija koja se označava sa UHD (ili ”Ultra” HD) je rezolucija od 3840 x 2160p. 8K rezolucija je još viša od svih gore navedenih. Naime, televizor 8K rezolucije ima rezoluciju od 7680 x 4320p.

Jedna stvar koja se da vrlo lako i brzo primijetiti kod svih ovih rezolucija jest to da se nakon rezolucije od 720p svakim novim standardom i horizontalan i vertikalan broj tačkica udvostručuje. Ono što dovodi do takvog ogromnog skoka u pogledu sveukupnog broja tačkica na ekranu jest udvostručivanje tačkica po visini i širini. 8K televizori su jednom riječju- prenatrpani točkicama.Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4K

Trebamo li kupiti 8K televizor ili ipak ne?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – ne.

Razlog zašto ne, u slučaju da se netko dvoumi između kupovine novog 8K i 4K televizora:

Još donedavno 4K je bio na glasu kao nešto što si mogu priuštiti samo oni koji imaju izdašniji novčanik ili oni koji iz nekih svojih osobnih hirova žele imati televizor sa 4K rezolucijom (a oni opet imaju dublji novčanik). Sada u ovome trenutku, iako su još uvijek za većinu nedostupni, 4K televizori ipak polako ali sigurno dolaze do sve većeg broja korisnika. Cijene im padaju što korisnike sve više privlači.

Sve u svemu, ako sada želite kupiti novi televizor, bilo da se radi o potrebama igranja igara, gledanja filmova u visokim rezolucijama, odaberite dobar 4K HDR televizor. Ne treba vam 8K, osim ako ne živite u Japanu.

Danas gotovo da i nema filmova ili općenito sadržaja koji su snimljeni ili izrađeni u 8K kvaliteti. Ako pogledamo Netflix i Amazon vidjet ćemo da su oni i dalje uvelike usredotočeni na to da sav svoj sadržaj izbacuju u 4K kvaliteti prikaza. Još jedna stvar. Što se tiče univerzalnog standarda još uvijek nije pronađen adekvatan univerzalni standard za ono što bi se trebalo prikazivati na 8K televizorima.

Japan ide ispred svih

Jedini koji se po ovome razlikuju su Japanci. Japan je osmislio poseban kanal koji je namijenjen prvenstveno za sadržaj u 8K kvaliteti (što je donekle dobro i korisno jer nam daje uvid u to koje će komplicirane potrebe sustava trebati biti osmišljene za implementaciju 8K rezolucije). Japan kao Japan ne bi bio Japan da ne pokuša nešto novo u pogledu tehnologije. Tako Japanci žele i imaju u planu koristiti 8K tehnologiju za prijenos Olimpijskih igara koje se trebaju održati 2020. godine.

Šta je 8K i koliko se razlikuje od 4KKoji su još razlozi zbog čega je implementacija 8K rezolucija (barem zasad) jako teška? Postoje barem dva. To su previsoka cijena i problemi koji se mogu javiti kod odašiljanja (ili ”streaminga”) sadržaja u 8K.

Streaming u 4K je već sam po sebi dosta zahtjevan i vrlo skup. Danas će vam za streaming u 4K trebati brzina od barem 20 Mbps, što je puno. Prva testiranja sa streamingom 8K sadržaja pokazuju potrebu od najmanje 50 Mbps brzine povezivosti, što je još više i što je nešto čemu velika većina ljudi na ovome planetu nema pristup. Nadalje, oko sat vremena streaminga 8K sadržaja ”potrošit” će oko 75 GB podataka.

Druga stvar je da su 8K televizori vrlo skupi. Kao i kod svake novine u pogledu tehnologije koja prvo počne sa visokom cijenom koja se onda s vremenom spušta, tako je i sa 8K televizorima. Slično je bilo i sa 4K. Prvi 4K monitori koštali su oko 20 000 USD. Trenutno 8K televizor košta oko 15 000 USD.

Ako se zbroji i oduzme sve ono što 8K monitor daje zasad je najbolje ne kupovati ga. Dobro je znati da je tu i da je izašao na tržište (jer je to pokazatelj da se tehnologija i dalje razvija i da će sukladno s time cijena 4K televizora dodatno padati). Ipak, u skladu s današnjim potrebama i mogućnostima, ako želite uživati u najboljem od najboljeg i za to ne platiti ”previsok” iznos, odaberite si neki dobar 4K HDR TV.

Pročitajte više na temu televizori

 

Izvor: pcchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta