Vrijedi li kupiti OLED TV

Većina ljudi smatra OLED televizore nekim od najboljih televizora koje možete kupiti, a ova tehnologija prikaza je dosta napredovala u posljednjih nekoliko godina. Međutim, neki proizvođači televizora su se klonili uključivanja OLED panela jer oni ni na koji način nisu savršeni. Donosimo vam razloge da li vrijedi kupiti OLED TV ili se okrenuti drugim opcijama.

Vrijedi li kupiti OLED TV

Prednosti OLED televizora

OLED ekrani imaju niz prednosti, posebno u odnosu na konvencionalne LCD panele. U nastavku ćete otkriti neke oblasti u kojima se ovi televizori ističu.

OLED televizori imaju savršenu crnu boju i beskonačan omjer kontrasta

OLED ekran je pun samosvjetlećih piksela. Ovo tehnologija ima veliku prednost kada su u pitanju nivoi crne boje i odnos kontrasta.

Kad god OLED TV prikaže crnu scenu, pojedinačni pikseli se potpuno isključuju. Budući da ovi pikseli ne emituju svjetlost u isključenom stanju, ekran izgleda crn kao da je TV isključen. Crni nivoi ne mogu biti bolji od ovoga.

Imaju beskonačne omjere kontrasta iz istog razloga. Omjer kontrasta je jednostavno razlika između najsvjetlijih i najtamnijih tačaka na ekranu. Budući da su nivoi crne 0 nita svjetline za OLED TV i ništa ne možete podijeliti sa nulom, on ima beskonačan omjer kontrasta.

OLED televizori nude najšire uglove gledanja

Ne sjede svi direktno ispred televizora dok gledaju sadržaj. Ako gledate televiziju pod uglom, trebali biste osigurati da vaše vizualno iskustvo ne trpi. Srećom, OLED televizori nude neusporedive uglove gledanja u poređenju sa tradicionalnim LED televizorima.

Dok su QLED televizori napredovali u ovom odjelu posljednjih godina, OLED su i dalje na vrhu. Postoji mala ili nikakva degradacija u boji i svjetlini, čak i pod velikim uglovima. Dakle, bez obzira gdje sjedite u prostoriji, dobijate najbolji mogući kvalitet slike.

OLED televizori su energetski efikasni

Pošto OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje, za razliku od konvencionalnih LED ekrana, teoretski su energetski efikasniji. Ovisno o sceni koju gledate, mnogi crni pikseli koji su isključeni ne troše energiju.

Međutim, postavka svjetline vašeg OLED TV-a bit će bitan faktor u određivanju energije koju troši. Ako često gledate svijetli HDR sadržaj, vaš OLED TV će trošiti mnogo više energije nego kada prikazuje SDR sadržaj.

Sve dok nivo svjetline održavate na minimumu, vaš OLED TV će trošiti manje energije od prosječnog LED televizora.

OLED televizori nude neusporedivo vrijeme odziva

Ako volite igre, uživat ćete u igranju igrica na OLED TV-u zbog toga koliko su brze stope odziva piksela. Laički rečeno, vrijeme odziva mjeri vrijeme potrebno pikselu da se prebaci iz jedne boje u drugu. To znači jasnije slike tokom brzih scena, što je ključno prilikom igranja igara.

OLED ekrani imaju skoro trenutno vreme odziva piksela od 0,2 ms u prosjeku. Ovi brojevi sramote konvencionalne LCD i QLED panele, sa vremenom odziva od otprilike 3,5 ms. Glavni razlog zašto OLED mogu to postići je taj što se pikseli pojedinačno uključuju i isključuju.

OLED televizori su obično mnogo tanji

OLED televizori mogu biti zaista tanki, ali to ovisi o modelu koji odaberete. Većina OLED televizora ima super-tanak panel sa hardverskim kućištem u kojem se nalaze zvučnici, procesor i drugi konektori. Pošto OLED-ima nije potrebno posebno pozadinsko osvjetljenje, sam panel je debel samo oko 2,5-3 mm.

Uzimajući to u obzir, neki OLED televizori imaju deblje ujednačeno kućište kako bi stajali u ravnini sa zidom. Ovi dizajni su obično debljine oko 2 mm. Za poređenje, Samsungovi Neo QLED 4K televizori imaju debljinu od 2,7 mm.

OLED televizori više nisu skupi

OLED televizori prve generacije bili su nedostupni većini ljudi, a ovaj trend se nastavio nekoliko godina sve dok 4K televizori nisu počeli da postaju mainstream. Danas koštaju možda malo više od konkurentskih QLED i LED televizora.

LG je bio agresivan sa svojom strategijom cijena posljednjih godina kako bi se takmičio sa kompanijama poput Samsunga i Sonyja. Zato kažemo da je konkurencija velika jer, na kraju, potrošač pobjeđuje.

Šta je QD-OLED i kako funkcioniše

Nedostaci OLED televizora

Dok OLED ekrani mogu pružiti neusporediv kvalitet slike, ova tehnologija ima dosta nedostataka. Ovdje ćemo raspravljati o područjima u kojima OLED televizori gube prednost kada se suprotstave konkurentskim LCD televizorima.

OLED televizori imaju prosječne nivoe svjetline

Koliko god volimo da cijenimo kvalitet slike OLED televizora, jednostavno ne možemo previdjeti činjenicu da nivoi svjetline nisu tako veliki. Ovo bi trebalo da vas brine ako često gledate TV u svjetloj prostoriji. Prilikom gledanja HDR sadržaja, vršna svjetlina za OLED televizore je u rasponu od 600-800 nita. Konkurentski QLED televizori na tržištu mogu lako postići dvostruko veći nivo svjetline.

Samsungovi novi QD-OLED paneli su riješili ovaj problem dodavanjem sloja kvantnih tačaka umjesto filtera u boji kako bi se maksimizirala osvjetljenost i poboljšao izlaz boje. Ali ovi napredni paneli koštaju veliku premiju u odnosu na konvencionalne OLED televizore jer je tehnologija vrhunska.

OLED televizori su podložni izgaranju

Od njenog uvođenja, jedan veliki problem koji muči OLED tehnologiju je izgaranje ekrana ili zadržavanje slike. OLED TV koji koristite duže vrijeme može početi zadržavati statične slike prikazane na ekranu satima, poput logotipa kanala, na primjer. Ovo se dešava zbog neujednačene degradacije piksela tokom dužeg perioda.

Pojedinačni pikseli koji se uključuju da bi prikazali statične slike na vašem TV-u degradiraju brže od piksela koji ih okružuju. Ovo zadržavanje slike je trajno, a najviše ćete ga primijetiti kada vam je ekran bijeli. Iako proizvođači tvrde da sprječavaju izgaranje s funkcijama kao što je pomicanje piksela, ipak morate biti posebno oprezni s upotrebom, posebno ako planirate zadržati svoj OLED TV godinama.

OLED televizori ne mogu da pariraju QLED-ovima po jačini boja

Dok OLED televizori imaju bolju tačnost boja od konkurentskih QLED panela, potonji daje bolji volumen boja. Dakle, ako ste neko ko želi da boje iskaču, a ne da budu tačne, QLED televizori su ono što biste trebali pogledati.

Budući da OLED-ovi ne postaju ni približno tako svijetli kao QLED televizori, ne prikazuju svijetle boje u svom maksimalnom potencijalu. Samsungovi QLED ekrani nemaju problema sa prikazivanjem šireg spektra zasićenijih boja koje se dopadaju glavnoj publici.

OLED-ovi blijedi u poređenju sa MicroLED tehnologijom

Možda već znate da je Samsung gurao svoju microLED tehnologiju posljednjih godina na CES-u. Iako MicroLED televizori još nisu sasvim spremni za prosječnog potrošača, to je uzbudljiva nova tehnologija kojoj se treba radovati, jer ima određene prednosti u odnosu na OLED ekrane.

Za početak, Samsung-ovi microLED ekrani mogu postati daleko svjetliji od današnjih OLED ekrana, koji imaju vršne nivoe svjetline od 4.000 nita. Za poređenje, LG-jev G2 OLED TV, na primjer, može dostići vršne nivoe svjetline od samo 1.000 nita.

MicroLED tehnologija također rješava jednu veliku manu OLED-a: izgaranje ekrana. Kako koristi neorganske materijale, poput galijum nitrida, izgaranje ekrana nije problem kod mikroLED televizora, što znači da ne morate brinuti o njihovom vijeku trajanja.

Ali najbolji dio mikroLED televizora je njihova modularnost. Samsungovi microLED televizori koriste modularne panele koje sastavljate u jedan gigantski ekran; stoga ih možete prilagoditi tako da odgovaraju vašoj sobi prema vašim potrebama.

OLED televizori nisu idealni za svakoga

Kao što vidite, OLED TV ima svoje prednosti i nedostatke. Ako pokušavate da uštedite nešto novca i ako vam smeta jedna od tri mane, bilo bi pametno potrošiti svoj teško zarađeni novac na QLED TV. Naravno, možda neće imati najbolji kvalitet slike, ali dobijate svjetliji televizor koji traje na duge staze.

Kako odabrati novi televizor

Najnovije

Popularno

Više savjeta