Šta je HDR i kako poboljšava sliku na televizoru

Proizvođači televizora žele prodati što više novih tehnologija, a HDR je postala jedna od najpopularnijih u zadnje vrijeme.

Šta je HDR?

HDR ili High-dynamic range je visoki dinamički raspon koji povećava kontrast između najbjelije bijele i najcrnije crne boje. U praksi to znači da slika ima bolji kontrast i postaje realnija i stvarnija. HDR omogućuje da vidimo i one sitne detalje koje bez njega gotovo sigurno ne bi vidjeli.

Kako HDR poboljšava sliku?

HDR televizoru donosi bolji kontrast što će mu u konačnici i povećati kvalitetu slike. Također nudi življe, bogatije boje i donosi gotovo pa kino iskustvo. Ono što je bitno napomenuti je da će HDR sliku poboljšati samo ako je i sadržaj na televizoru HDR kompatibilan.

Ono što je problem je što oznaka HDR neće nužno značiti da će televizor imati bolju sliku, čak i kod HDR kompatibilnog sadržaja. Iako ne postoji 100% siguran način dokazivanja kvalitete HDR-a kod televizora, jedan od najboljih pokazatelja je oznaka/logo Ultra HD Premium. U pravilu svi televizori s tom oznakom imaju ‘pravi’ HDR.

Većina televizora donosi u paketu 4K i HDR, ali to nije pravilo. Na tržištu se mogu pronaći 4K televizori koji nisu ujedno i HDR televizori. Opcija Ultra HD Premium najbolji pokazatelj da televizor zadovoljava sve potrebne kriterije za prikaz vrhunske HDR slike.

Najnovije

Popularno

Više savjeta